Πουθενά ο Κηφισός στο πρόγραμμα Αθήνα – Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ

Μεγάλο, φιλόδοξο και ιδιαίτερα απαιτητικό σε οικονομικούς πόρους πρόγραμμα παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τον τίτλο «Αθήνα-Αττική 2014».

Στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων (Ελληνικού – Γουδή και Ιλισσίων) και η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» ως ενιαίου χώρου αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ως προτεραιότητα η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων της Αττικής.

Κανείς λόγος όμως δε γίνεται για τον Κηφισό ποταμό και για τα 12.500 στρέμματα των Ζωνών προστασίας του που λόγω της έκτασης, της θέσης και του προσανατολισμού τους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το κλίμα της Πρωτεύουσας. Η πρόταση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ο Κηφισός ποταμός, που διατυπώθηκε και ως ψήφισμα στις επιστημονικές ημερίδες του Φορέα Κηφισού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δε φαίνεται να ενδιαφέρει την ηγεσία του Υπουργείου.

Πληθώρα παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης, ανακατασκευή πλατειών, μέριμνα για δασικές εκτάσεις της βορείου Αττικής και αναπλάσεις στο Φαληρικό όρμο και στο παραλιακό μέτωπο δείχνουν ένα πολύ φιλόδοξο, εκτεταμένο και πολυέξοδο σχέδιο που μοιάζει περισσότερο ως σχέδιο προθέσεων. Αυτό που εκπλήσσει όμως σε αυτό το εκτεταμένο σχέδιο προθέσεων είναι η απουσία κάθε αναφοράς στον Κηφισό ποταμό και στις Ζώνες Προστασίας του.

Ποια θα είναι άραγε η αντιμετώπιση του Κηφισού από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τώρα μάλιστα που εδώ και έξι μήνες έχουν λήξει οι παρατάσεις και οι διορίες για τις άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών και βιοτεχνιών μέσα στην Α΄ Ζώνη Προστασίας;

Ο Κηφισός και οι Ζώνες Προστασίας του λόγω θέσης, προσανατολισμού και έκτασης έχουν μεγάλη σημασία για το κλίμα της Αθήνας

Δείτε το Πρόγραμμα Αθήνα – Αττική 2014 στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

Advertisements

Posted on Ιουνίου 14, 2010, in Κηφισός. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πουθενά ο Κηφισός στο πρόγραμμα Αθήνα – Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: