Επιστολή της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μπιρμπίλη

Οικολογική Εξόρμηση Αττικής

Ναυπλίου 20 Κηφισιά Τηλ. 2108073595 Fax: 2108000063
Αρ. Πρωτ. 2260
19-6-10

ΠΡΟΣ
Την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μπιρμπίλη

Κοινοποίηση:
Πίνακας αποδεκτών

Αξιότιμη κ. Υπουργέ
Πρόγραμμα με τον τίτλο «Αθήνα – Αττική 2014» παρουσιάσατε στις 14/6/2010 το οποίο περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες παρεμβάσεις στην πόλη της Αθήνας και στην Αττική.
Αναγνωρίζοντας με βάση τον τίτλο τους, ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις έχουν οικολογικό προσανατολισμό και φιλικό προς τον πολίτη χαρακτήρα, θεωρούμε ότι κατ’ αρχήν, προσδιορίζουν το ενδιαφέρον σας για τη βελτίωση του Περιβάλλοντος της Αττικής, της Αθήνας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ευχόμαστε κατά συνέπεια να επιτύχετε στην εφαρμογή παρεμβάσεων που θα έχουν τέτοια αποτελέσματα, διατηρούμε όμως επιφυλάξεις ως προς ορισμένες επιλογές και ως προς τα κριτήρια που σας οδήγησαν σε αυτές συνάμα δε και ως προς τον τρόπο και χρόνο υλοποίησης των εξαγγελιών σας.

Όπως διαφαίνεται από το κείμενο ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020 είναι σε εξέλιξη. Εξαγγείλατε μάλιστα ότι θα έρθει σε δημόσια διαβούλευση προς το τέλος του έτους. Διερωτώμεθα συνεπώς πως εξαγγείλατε ένα τόσο εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων προκαταλαμβάνοντας τις επιλογές που κανονικά θα έπρεπε να προκύψουν από επιστημονική τεκμηρίωση και από το αποτέλεσμα του δημοσίου διαλόγου στον οποίο θα πρέπει βέβαια να συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής επισημαίνει μια σοβαρή παράλειψη στο σχεδιασμό αυτό ιδιαίτερα μάλιστα επειδή ως πρώτο κριτήριο θέσατε «την κλιματική αλλαγή που επιβαρύνει το ήδη κακό περιβάλλον της πόλης». Πουθενά στο κείμενο της ομιλίας σας δεν αναφέρατε τη λέξη «Κηφισός», όπως δεν αναφέρατε και το όνομα κάποιου άλλου ρέματος της Αττικής. Αγνοείτε δηλαδή τους διαδρόμους του νερού στο τοπίο της Αττικής οι οποίοι έχουν το πλεονέκτημα να μετατραπούν σε πάρκα λόγω της φυσικής και αυτοφυούς βλάστησής τους.

Το γεγονός μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, όχι μόνο γιατί ο Σύλλογός μας ασχολείται ιδιαίτερα με την προστασία του Κηφισού ποταμού εδώ και πολλά χρόνια αλλά και γιατί έχει αναγνωριστεί ότι λόγω θέσης, προσανατολισμού και έκτασης ο Κηφισός ποταμός και οι εκτάσεως 12.500 στρεμμάτων Ζώνες Προστασίας του συμβάλλουν ιδιαίτερα στη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών της Πρωτεύουσας.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ορθά επέλεξε και προώθησε τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος ΦΕΚ 632Δ/27.6. 1994 περί προστασίας του Κηφισού με πρόβλεψη δημιουργίας γραμμικού πάρκου κατά μήκος του. Οι Ζώνες Προστασίας, Α και Β ουσιαστικό ρόλο έχουν να συνδέσουν τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και της Πεντέλης με τον αστικό ιστό. Χάρις στο Προεδρικό αυτό Διάταγμα σήμερα η προοπτική αυτή διατηρείται καθώς, παρά τις όποιες αυθαιρεσίες οι Ζώνες Προστασίας χαρακτηρίζονται από ελάχιστη δόμηση και πολύ πράσινο.

Το Προεδρικό Διάταγμα παρείχε δεκαετή προθεσμία για τη λήξη της ισχύος των αδειών λειτουργίας των κάθε είδους εγκαταστάσεων εντός της Α΄ Ζώνης Προστασίας. Η προθεσμία αυτή έληγε τον Ιούνιο του 2004. Στη συνέχεια δόθηκε πενταετής παράταση από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι τέλους του 2009. Σήμερα οι άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων εντός της Α΄ Ζώνης έχουν λήξει κατά συνέπεια λειτουργούν αυθαίρετα από 1/1/2010.

Δε γνωρίζουμε αν έχετε χορηγήσει παράταση στη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Ακούστηκε από ραδιοφωνικό σταθμό (ΣΚΑΙ 2 1/5/2010 – εκπομπή Άρη Πορτοσάλτε) ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Οργανισμό Αθήνας με τη συμμετοχή της Ειδικής Γραμματέως Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μ. Καραβασίλη και ότι αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία ενός χρόνου στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι αυθαίρετες προκειμένου να μετεγκατασταθούν.

Επειδή συμμετέχουμε με εκπροσώπους μας στον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού θα έπρεπε να γνωρίζουμε αν υπήρξε τέτοια σύσκεψη και αν ελήφθη τέτοια απόφαση έστω και άτυπα. Σε κάθε περίπτωση διαμαρτυρόμαστε αν δεν προσεκλήθη ο ΦΔΑΚ σε μια τέτοια σύσκεψη καθώς έχει την αρμοδιότητα για τον Κηφισό ποταμό.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν υπάρχει συγκεκριμένη απόφασή σας για παράταση της προθεσμίας ισχύος των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών βιοτεχνιών στην Α΄ Ζώνη Προστασίας του Κηφισού, όπως αναρμόδια, κατά τα λεγόμενα στην εκπομπή του προαναφερθέντος δημοσιογράφου, διατυπώθηκε από την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών έχουμε ήδη έμπρακτη παράταση έξη μηνών μετά τη λήξη κάθε προηγούμενης παράτασης στις 31/12/2009. Ζητούμε να μάθουμε ποια θα είναι η στάση του ΥΠΕΚΑ στο θέμα αυτό.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η παράλληλη παράλειψη αναφοράς σας στον Κηφισό ποταμό, στις εκτεταμένες εξαγγελίες σας στα πλαίσια του προγράμματος «Αθήνα — Αττική 2014», δε σηματοδοτεί την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των όρων του Προεδρικού Διατάγματος του 1994, για την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και για την ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού προκειμένου να εφαρμόσει το Π/Δ 1994 και να προχωρήσει στην εφαρμογή των σκοπών του Π/Δ 346/2002 της ίδρυσής του.

Ο Κηφισός ποταμός είναι κατά κοινή ομολογία πολύτιμο περιβαλλοντικό στοιχείο για την πρωτεύουσα και ως η μεγαλύτερη πράσινη επιμήκης έκταση (12.500 στρεμμάτων) στον καθοριστικό άξονα βορρά – νότου ανάμεσα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, συνδέει κατά τον καλύτερο τρόπο το περιαστικό πράσινο και τους ορεινούς όγκους με τον αστικό ιστό, ευνοεί τη δημιουργία ρευμάτων αέρα που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης και παρέχει ευκαιρίες για αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Σας καλούμε να εντάξετε τον Κηφισό ποταμό και τους παραχειμάρρους του που διατρέχουν πολλούς Δήμους της Αττικής στο πρόγραμμα «Αθήνα – Αττική 2014» και στη συνέχεια στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020 βάζοντας σε πορεία τη δημιουργία του μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου του Κηφισού, πρόταση που διατυπώθηκε και από ειδικούς στις επιστημονικές Διημερίδες που πραγματοποίησε ο ΦΔΑΚ το 2008 και το 2009 σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ                                                                Μ. ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ

Advertisements

Posted on Ιουνίου 21, 2010, in Κηφισός. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστολή της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μπιρμπίλη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: