«Θέατρο» από τη Δημοτική Αρχή, πίσω από το θέατρο της ρεματιάς Χαλανδρίου.

Έκοψαν τη βλάστηση και μετέφεραν υλικά επιχειρώντας επέκταση του κυλικείου αλλά βαφτίζουν τις εργασίες ως συνήθη ετήσια συντήρηση για λόγους πυροπροστασίας..

Όταν το τσιμέντο ανταγωνίζεται το πράσινο στην προστατευόμενη ρεματιά Χαλανδρίου

Υπογραφές για την ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής θεάτρου στη ρεματιά Χαλανδρίου μαζεύει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου και ζητάει από τη Δημοτική Αρχή
• Να αποκατασταθεί το πράσινο στο χώρο του Θεάτρου Ρεματιάς πέρα από το ημικύκλιο που πρόσφατα στρώθηκε με τσιμέντο
• Να συνδεθούν οι τουαλέτες του Θεάτρου Ρεματιάς με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο βουλευτής κ. Φ. Κουβέλης, συνεργεία του Δήμου Χαλανδρίου «εισέβαλαν» στο Ρέμα Χαλανδρίου και, συγκεκριμένα, σε τμήμα του χώρου του Θεάτρου της Ρεματιάς, το πρωί της Τετάρτης 2/6 τρέχοντος έτους, και αφού αποψίλωσαν μέρος της βλάστησης της περιοχής, ξεκίνησαν τη μεταφορά υλικών προκειμένου να διαμορφώσουν το χώρο σε «αναψυκτήριο – καφετέρια».

Απαντώντας ο Δήμαρχος διέψευσε τις καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για εργασίες συντήρησης του Θεάτρου  Ρεματιάς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου που γίνονται σε ετήσια βάση κατά τις οποίες απομακρύνθηκε ξερή βλάστηση γιά λόγους πυροπροστασίας. Μάλιστα δήλωσε «θλιμμένος»  από το γεγονός ότι «πολιτικοί μεγάλου βεληνεκούς παρασύρονται από ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε μια ουτοπική πραγματικότητα» ενώ εμφανίστηκε λαύρος κατά των καταγγελόντων, τονίζοντας ότι: η εμμονή ορισμένων ανθρώπων να θεωρούν τους εαυτούς τους αστυφύλακες της πόλης, τους οδηγούν σε γραφικές ενέργειες» (Εφημερίδα Αμαρρυσία – 12-06-10].

«] «]

Το ρέμα Χαλανδρίου και οι παραρεμάτιες εκτάσεις του έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή με το Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 659/Δ/1995)

Ως απάντηση στο δημοσίευμα αυτό ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου έστειλε την εξής επιστολή:
Αγαπητέ κ Δήμαρχε
Δε νομίζουμε  ότι επισκεφθήκατε το χώρο πίσω από το κυλικείο του Θεάτρου Ρεματιάς εκεί όπου κόπηκαν τα καλάμια. Αυτά που κόπηκαν. είναι ακριβώς όσα χρειάζονταν για την επέκταση του εξωτερικού χώρου του κυλικείου. Και αφού ο χώρος στρώθηκε με γαρμπίλι δε θα ξαναβγούν. Τα υπόλοιπα, που πραγματικά χρειάζονται κάποια αραίωμα και κόψιμο των ξερών παραμένουν στη θέση τους.
Το ίδιο συνέβη και προ ετών όταν ο κ Κανατσούλης ισχυριζόταν ότι ο χώρος μετά το ημικύκλιο του Θεάτρου στρώθηκε με κουρασάνι ενώ έχει στρωθεί με τσιμέντο, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει.
Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις, εκτός των άλλων, μετατρέπουν ένα χώρο πρασίνου σε θερμοσυσσωρευτή ως αποτέλεσμα του φαινομένου της θερμικής νησίδας με επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Και με την ευκαιρία, ποιος είχε την  ιδέα ήταν να να φυτευτούν   δίπλα στις   καλαμιές λέιλαντ; 
ΥΓ Τα περί αστυφυλάκων της πόλης, γραφικών ενεργειών, πτηνών και λοιπών ευφυολογημάτων, τα αντιπαρερχόμαστε  ως αλυσιτελή, για τη σοβαρή και πειστική ανάπτυξη επιχειρημάτων.

Διαβάστε στη συνέχεια την ερώτηση του βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ερώτηση του βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Βίαιη παρέμβαση στη Ρεματιά Χαλανδρίου

Συνεργεία του Δήμου Χαλανδρίου «εισέβαλαν» στο Ρέμα Χαλανδρίου και, συγκεκριμένα, σε τμήμα του χώρου του Θεάτρου της Ρεματιάς, το πρωί της Τετάρτης 2/6 τρέχοντος έτους, και αφού αποψίλωσαν μέρος της βλάστησης της περιοχής, ξεκίνησαν τη μεταφορά υλικών προκειμένου να διαμορφώσουν το χώρο σε «αναψυκτήριο – καφετέρια».

Το Ρέμα Πολυδρόσου (γνωστό και ως Ρέμα Χαλανδρίου) είναι ένας μεγάλος χείμαρρος που πηγάζει από τις παρυφές της Πεντέλης και καταλήγει στην πεδιάδα των Χαλανδραίων, για να διακλαδιστεί στη συνέχεια, σε μικρότερα ρέματα στο Δήμο Φιλοθέης. Είναι ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου που έχουν διατηρηθεί στην υπερκορεσμένη πρωτεύουσα, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα που συνθέτουν  την εικόνα ενός εναλλακτικού τοπίου πρωτόγνωρης φυσικής ομορφιάς, ενώ το Θέατρο της Ρεματιάς φιλοξενεί, εδώ και πολλά χρόνια,  σημαντικές και ιδιαίτερες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, με μεγάλη ανταπόκριση στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η κοίτη και τα πρανή του ανωτέρω ρέματος, καθώς και οι παραρεμάτιες εκτάσεις του έχουν χαρακτηριστεί με το από 9-8-1995 Π.Δ/γμα [ΦΕΚ 659/Δ/1995] προστατευόμενη περιοχή και τοπίο. Στην περιοχή προστασίας καθορίζονται δύο ζώνες: Η Α΄ ζώνη, που περιλαμβάνει το ίδιο το ρέμα, την κοίτη και τα πρανή του, εκατέρωθεν της κοίτης, χαρακτηρίζεται προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός και σε αυτήν απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή ή αλλοίωση στην υφιστάμενη διατομή του χειμαρικού ρέματος και στη μορφή του τοπίου (κοπή βλάστησης,  θήρα, γεωτρήσεις,  μόλυνση των υδάτων κλπ.)  και η Β΄ Ζώνη που περιλαμβάνει περιοχές γύρω από την Α΄ Ζώνη και στην οποία  ισχύουν επίσης περιορισμοί δόμησης.

Οι κάτοικοι της περιοχής και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, οι οποίοι αγωνίζονται επί χρόνια για τη διατήρηση της Ρεματιάς στη φυσική της κατάσταση, χωρίς παρεμβάσεις που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της ως φυσικού σχηματισμού και τοπίου καθώς και για την προστασία της από παράνομες χρήσεις, καταπατήσεις και απόπειρες «αξιοποίησής της» που καταλήγουν κατά κανόνα σε περισσότερη τσιμεντοποίηση και έργα βιτρίνας, αντιδρούν έντονα στην αναφερόμενη  βίαιη παρέμβαση και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε κατασκευής, η οποία θα αλλοιώσει την αισθητική του τοπίου, θα ανοίξει δρόμους για την εμπορευματοποίηση του χώρου και θα δημιουργήσει περαιτέρω κίνδυνο πυρκαγιών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου για την κατασκευή αναψυκτηρίου – καφετέριας στον προαναφερόμενο χώρο;

•    Έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία;

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί οποιασδήποτε παρέμβαση η οποία προβλέπεται ότι θα αλλοιώσει την αισθητική του τοπίου και θα δημιουργήσει αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών;

Ο  ερωτών  βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Advertisements

Posted on Ιουλίου 18, 2010, in Ποταμοί - ρέματα. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Θέατρο» από τη Δημοτική Αρχή, πίσω από το θέατρο της ρεματιάς Χαλανδρίου..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: