«Υποβαθμίζονται οι δασικοί, παραδίδονται όλα στους ιδιώτες» λέει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων

Μαζί με την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας παραδίδονται ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες όλων των επιμέρους σταδίων των δασικών χαρτών σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το σημαντικό είναι πως τα μελετητικά ιδιωτικά γραφεία «έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να προβλέπεται παράλληλα κανείς ελεγκτικός ρόλος στις δημόσιες αρχές ή άλλη ουσιαστική συμμετοχή τους στα διάφορα στάδια του έργου της κατάρτισης δασικών χαρτών. Είναι ενέργειες που δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβές περιεχόμενο θα έχουν».

Διότι, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ενωση, «δεν είναι δυνατό να πειστεί ούτε ο πλέον καλόπιστος ότι επτά ιδιωτικά γραφεία με σύνολο 70 ατόμων θα διεκπεραιώσουν το σύνολο του τεράστιου έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών, όταν είναι γνωστό ότι το 2000 είχαν προσληφθεί 172 δασολόγοι μόνο για στελέχωση των τμημάτων χαρτογραφήσεων των νομών και των περιφερειών, με κύριο καθήκον τον έλεγχο των δασικών χαρτών που συνέτασσαν τα μελετητικά γραφεία».

Ισως επειδή οι συντάκτες του νομοσχεδίου, αναφέρει η ΠΕΔΔΥ, «γνωρίζουν την πραγματικότητα, δεσμεύουν με ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες τις υπηρεσίες κατά τις διάφορες διαδικασίες ελέγχου, ενώ αποφεύγουν συστηματικά να θεσπίσουν αντίστοιχες προθεσμίες και για τα ιδιωτικά μελετητικά γραφεία».

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης διατάξεις, λένε οι δασολόγοι, «και για την αποτύπωση των ορίων των σχεδίων πόλεων στους δασικούς χάρτες. Το περίεργο όμως είναι ότι εκτός των συγκεκριμένων έγκυρων σχεδίων πόλεων περιλαμβάνει και τα μη έγκυρα, καθώς και τις πολεοδομικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη. Ετσι τίθενται στην ουσία όλες οι παραπάνω εκτάσεις εκτός ανάρτησης, με τρόπο που ανοίγει το δρόμο για νομιμοποιήσεις σε βάρος των δασών και της δημόσιας περιουσίας».

Η ΠΕΔΔΥ ζητεί την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο «Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, πράσινο ταμείο, κύρωση δασικών χαρτών και άλλες διατάξεις», αφού «η Δασική Υπηρεσία καλείται να συμβάλει με τις απόψεις της εκ των υστέρων». Μέση λύση δεν υπάρχει;

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Posted on Ιουλίου 26, 2010, in Δασικές εκτάσεις. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Υποβαθμίζονται οι δασικοί, παραδίδονται όλα στους ιδιώτες» λέει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: