Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», απεφάνθη ο ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Η ανθρωπότητα μολύνει, εξαντλεί και εκτρέπει τα πεπερασμένα της αποθέματα πόσιμου νερού με τρομακτική ταχύτητα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ώς το 2025 πάνω από τις μισές χώρες του πλανήτη θα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα αποθέματα πόσιμου νερού τους, ενώ μέχρι το 2050 ώς και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα δυσκολεύεται να ξεδιψάσει.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα, 122 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης που προώθησε η Βολιβία και 41 απείχαν. Κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατ. παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και υγιεινής.

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις στοιχειώδους υγιεινής αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τη Γ.Σ. του ΟΗΕ. Κι όμως 41 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, απείχαν από την ψηφοφορία… (ASS. PRESS) Στο κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης αναφέρεται ότι 844 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό, ενώ πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις στοιχειώδους υγιεινής. Υπενθυμίζει επίσης την υπόσχεση που έδωσαν τα κράτη το 2000, στο πλαίσιο των Στόχων της Χιλιετίας για την ανάπτυξη, να έχουν μειώσει ώς το 2015 στο μισό το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή. Τα κράτη αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να «ενισχύσουν τις προσπάθειές τους» προς αυτή την κατεύθυνση, παράσχοντας οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τελευταία έκθεση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την πλήρωση των Στόχων της Χιλιετίας ανέφερε ότι «με το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες περιοχές να ζουν χωρίς συνθήκες υγιεινής, οι στόχοι του 2015 φαίνεται ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν». Ομως, «ο κόσμος είναι σε τροχιά για τους στόχους της πρόσβασης σε καθαρό νερό, μολονότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και την Ωκεανία.

Το μη δεσμευτικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης χαιρέτισε ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τη μακρινή προοπτική μιας συνθήκης για το νερό, η Καναδέζα πρώην σύμβουλος της Γ.Σ. για θέμα νερού -τώρα ακτιβίστρια- Μοντ Μπάρλοου. Επιτέθηκε όμως κατά των χωρών που απείχαν, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. «Ξέρουν ότι αν πουν πως πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με τη βούλησή τους να αντιμετωπίζουν (το καθαρό νερό) ως εμπόρευμα», κατήγγειλε. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Σάμις είπε στη Γ.Σ. ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην εξεύρεση λύσεων αναφορικά με τις προκλήσεις γύρω από το νερό, αλλά το ψήφισμα «περιγράφει ένα δικαίωμα στο νερό και την υγιεινή με τρόπο τέτοιο που δεν αντικατοπτρίζει το υφιστάμενο διεθνές δίκαιο».΅

Ελευθεροτυπία – (Πηγές: Γαλλικό, BBC, Πρες Ασοσιέσιον)

Διαβάστε στη συνέχεια:
Νερό: Το βασικό συστατικό της ζωής

Το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Συγκλονιστικά τα στοιχεία της UNICEF, που αναφέρουν ότι 6.000 παιδιά πεθαίνουν από έλλειψη νερού. Kινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας της Ελλάδας

Οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με την έλλειψή του σε πολλές χώρες του πλανήτη. Με έκθεσή της, η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία ημέρα του 4ου Διεθνούς Φόρουμ για το Νερό, που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, με τη συμμετοχή άνω των 100 παιδιών, από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Την ίδια ώρα, με μήνυμά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημειώνει ότι το νερό δεν είναι μόνο το βασικό συστατικό της ζωής, αλλά και στοιχείο πολιτισμού και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι το 40% των κατοίκων του πλανήτη το στερούνται, σε πολλές χώρες γίνεται αλόγιστη σπατάλη.

Στην Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα αλλά και τη σπατάλη, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζει τη χώρα μας «σπάταλη στο νερό».

«Νερό για τη Ζωή»

Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή», η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε με ψήφισμά της τη δεκαετία 2005 -2015 ως τη Διεθνή Δεκαετία για Δράση, κάνοντας έκκληση για πιο συντονισμένη δράση ώστε να υλοποιηθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα του νερού είναι οξυμένο κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισής του από τον άνθρωπο. Η μεγαλύτερη σπατάλη εντοπίζεται στα αστικά κέντρα και κυρίως στις καθημερινές μας συνήθειες.

Πηγή: Έθνος

Advertisements

Posted on Ιουλίου 30, 2010, in Ανάπτυξη, Νερό, Φυσικό περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η πρόσβαση σε καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: