Μετά την Αθήνα … εξαγγελίες και για τη Θεσσαλονίκη από την Υπουργό Περιβάλλοντος

Μικρή υποθαλάσσια αρτηρία, που θα παρακάμπτει την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, σε συνδυασμό με θαλάσσια αστική συγκοινωνία και απαγορευτικό για τα Ι.Χ. σε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου, προβλέπει το σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

  • Παράκαμψη του ιστορικού κέντρου μέσω μικρής υποθαλάσσιας οδού
  • Πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας
  • Δρομολόγηση μικρών πλοίων για τη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ανατολικής και νότιας περιοχής προς το κέντρο
  • Αποτροπή της διέλευσης Ι.Χ. στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Νίκης – Π. Μελά – Τσιμισκή και την πλατεία Ελευθερίας
  • Περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη – Εγνατία – Δωδεκανήσου – Νίκης
  • ——————————————-

Διαβάστε στη συνέχεια:

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Είναι φανερό ότι η κα Μπιρμπίλη ούτε τη Θεσσαλονίκη γνωρίζει, ούτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σέβεται.

Μιχάλης Τρεμόπουλος: Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από εκθέσεις ιδεών

————————————————————-

Σχέδιο ανάπλασης της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Τ. Μπιρμπίλη, αλλά …ξέχασε να καλέσει τον Δήμαρχο, ο οποίος με τη σειρά του την κατηγορεί ότι «δεν ξέρει τη Θεσσαλονίκη».

Δημοσίευμα σε Θεσσαλονικιώτικο blog

Οι παρεμβάσεις εστιάζονται στο παραλιακό μέτωπο, στη δημιουργία δικτύων πρασίνου και σε αναπλάσεις περιοχών.  Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και … Κλιματικής Αλλαγής το σχέδιο δράσης για την Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, «πολύ συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις για την πόλη μέχρι το 2012, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της».

Στην ανάπλαση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, επισκεπτόμενη την πόλη και πραγματοποιώντας συναντήσεις με τοπικούς φορείς και με στελέχη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ).

Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Η Υπουργός ΠΕΚΑ αναφερόμενη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης τόνισε πως αξιολογείται και επεξεργάζεται από τον ΟΡΘ και συμπλήρωσε πως όταν ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης θα δοθεί προς διαβούλευση και θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

Τάφρος

Για το σύνθετο έργο της διευθέτησης και περιβαλλοντικής ανάπλασης της Περιφερειακής Τάφρου η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε πως πρόκειται για παρέμβαση υπερτοπικής σημασίας που συνδέει το Σεϊχ Σου με το Θερμαϊκό. Έχει ήδη εξαγγελθεί το κομμάτι που αφορά την υδραυλική της διευθέτηση (ποσό 7.600.000 €) και πρόκειται να υλοποιηθεί και το έργο περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής ανάπλασης της Τάφρου με το ποσόν των 2.200.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

ΔΕΘ

Αναφορικά με την επικείμενη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η Υπουργός τόνισε: «πρέπει να υποστηριχθεί στη νέα της θέση στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας στη Σίνδο περιβάλλον ευνοϊκό και φιλόξενο για τόσο σπουδαία δραστηριότητα. Πρέπει να γίνει χωροταξικός και πολεοδομικός ανασχεδιασμός του ευρύτερου χώρου του πόλου υποδοχής της, στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε επίπεδο χρήσεων γης, υποδομών και δικτύων ώστε να συνδεθεί με εγκαταστάσεις, λιμάνι, σιδηρόδρομο κ.α.. Για το σημερινό χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και του περιβάλλοντα χώρου θα γίνει διαγωνισμός ώστε μετά από αξιολόγηση των κτιρίων που υπάρχουν και την ανάπλασή της έκτασης, να δημιουργηθεί ενιαία φυσιογνωμία στην κεντρική αυτή περιοχή της πόλης και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή της, επιτρέποντας τη διέλευση περιπατητών και ποδηλατών και συνδυάζοντας χρήσεις με τις όμορες δραστηριότητες. Υπενθυμίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας χωρικής και ζωντανής ενότητας και τη σύνδεσή της με τις απέναντι περιοχές κατοικίας, την παρακείμενη Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, το Πανεπιστημιακό συγκρότημα του ΠΑΜΑΚ, τα πολλά μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου».

Ρυθμίσεις και Αναπλάσεις περιοχών

Η επιβαρυμένη περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Αγγελάκη, Εγνατία, Δωδεκανήσου και Νίκης- Παλιά παραλία ασφυκτιά περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά. Για το λόγο αυτό στην υποπεριοχή που ορίζεται από τις οδούς Π. Μελά – Τσιμισκή – Πλ. Ελευθερίας – Νίκης, θα αποτραπεί η διέλευση στα Ι.Χ. και ειδική κυκλοφοριακή μελέτη θα προβλέπει να χρησιμοποιούνται Μέσα Μαζικής μεταφοράς και ταξί και να υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις, ενώ θα γίνεται συνεπής έλεγχος της φορτοεκφόρτωσης για την προμήθεια των καταστημάτων. Ο στόχος θα επιτευχθεί με τη πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας, όταν έχει ολοκληρωθεί το έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

Επιπλέον, για την περιοχή της Πλατείας Χρηματιστηρίου, του Αγίου Μηνά και των παραδοσιακών αγορών του κέντρου η Υπουργός τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη κινητικότητα με τη δημιουργία διαδρομών για τον πεζό και τον ποδηλάτη, με ένταξη σε αυτές των αξιόλογων αρχιτεκτονικών συνόλων (παλιές αρχιτεκτονικές στοές, κελύφη και μέτωπα). Θα προωθηθεί πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης με παράλληλη αναζήτηση οικονομικών και άλλων μέτρων που εντάσσονται στο σχεδιασμό, για την ενίσχυση της μικρής κυρίως επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή της πόλης.

Προωθείται ακόμα η ανάπλαση τριών πλατειών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Η μία είναι ο άξονας Αγ. Σοφίας- Αχειροποιήτου, η άλλη βρίσκεται σε γειτονική περιοχή των τειχών δίπλα στο Επταπύργιο, στο δήμο Συκεών. Η τρίτη, η αποκαλούμενη «Βαλκανική πλατεία» αφορά μικρή έκταση του στρατοπέδου Στρεμπενιώτη στο Δήμο Νεάπολης.

Θερμαϊκός Κόλπος

Αναφερόμενη στον Θερμαϊκό Κόλπο η κυρία Μπιρμπίλη σημείωσε: «Πρέπει να ασχοληθούμε με τον Θερμαϊκό Κόλπο. Να μετατραπεί από «νεκρή θάλασσα» σε ζωντανό οργανισμό για την πόλη και τους κατοίκους της όχι μόνον περιβαλλοντικά αλλά και λειτουργικά. Να ενταχθεί στην καθημερινότητά με τη δημιουργία γραμμών εξυπηρέτησης, με μικρά πλοία για την ταχεία μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ανατολικής και νότιας περιοχής προς το κέντρο, ιδιαίτερα μετά την δραστική οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο. Σημαντική είναι η ανάπλαση των ευαίσθητων περιοχών του παραλιακού μετώπου από τις εκβολές του Γαλλικού έως την Αγία Τριάδα».

Περιοχή Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (ΠΕΧΠ)

Με άξονα την Εγνατία οδό και σε συνεργασία με το χωροταξικό Παρατηρητήριο της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., θα εκπονηθεί μελέτη ΠΕΧΠ (δυνατότητα που παρέχεται από το Νόμο του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης), ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα χωρικής ανάπτυξης των περιοχών που διασχίζει ο οδικός αυτός άξονας. Όπως δήλωσε η Υπουργός: «Πρόκειται για ένα διαπεριφερειακό έργο, μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας που θα αντιμετωπίσει αειφορικά τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας».

Κλείνοντας η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε τη στήριξη του ΥΠΕΚΑ στη χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία περιοχής αποθηκών logistics στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και της νέας ΔΕΘ.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
Β.Παπαγεωργόπουλος: «Η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη ήρθε στη Θεσσαλονίκη, δεν επισκέφθηκε ούτε κάλεσε στους χώρους επίσκεψης της τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ και αναφέρθηκε σε θέματα όπως η αξιοποίηση των 185 στρεμμάτων της ΔΕΘ στα οποία ο Δ.Θ. είναι συνιδιοκτήτης και επίσης στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας, στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, στην κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κ.λ.π. ,τα οποία είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι φανερό ότι η κα Μπιρμπίλη ούτε τη Θεσσαλονίκη γνωρίζει, ούτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σέβεται.
Θα την παρακαλούσα όταν θα ξαναέρθει στη Θεσσαλονίκη , να είναι καλύτερα προετοιμασμένη…»

——————————————

Δήλωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου σχετικά με τις «εξαγγελίες» της κ. Μπιρμπίλη στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 30 Ιούλ. 2010, 11:56

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από εκθέσεις ιδεών ούτε και από ξαναζεσταμένα έργα, που έχουν απορριφθεί από τους πολίτες και έχουν κοστίσει τεράστια ποσά, χωρίς ποτέ να γίνουν, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία. Χρειάζεται καινούργιες ιδέες αλλά και σχέδιο υλοποίησης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα διαθέτει και η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη δεν το έκρυψε. Επανήλθε στο κλασσικό ΘΑ ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μας εξαπατήσει, είχε αντικαταστήσει το μέλλοντα με ενεστώτα. Και δεν έκανε τίποτε, διότι επίσης δεν είχε ούτε σχέδιο, ούτε λεφτά.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι εκάστοτε κυβερνώντες παίρνουν υπόψη  τους ότι η Θεσσαλονίκη έχει 23 αιώνες ζωής, άρα έχει και τα περιθώρια να περιμένει. Όμως εμείς θέλουμε μια άλλη πόλη, που να τη ζήσουμε εμείς, και όχι να την ονειρευόμαστε.

Κατά πάσα βεβαιότητα, αυτή η νέα Θεσσαλονίκη θα αρχίσει να οικοδομείται από τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης στις 7 Νοεμβρίου με σχέδιο και προοπτική.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 30, 2010, in Αστικό περιβάλλον, Ανάπτυξη. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μετά την Αθήνα … εξαγγελίες και για τη Θεσσαλονίκη από την Υπουργό Περιβάλλοντος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: