Όχι λατομείο στο Ελαφονήσι Χανίων

Στήριξη στους αγώνες των κατοίκων του Ελαφονησίου Χανίων ενάντια στα σχέδια κατασκευής λατομείου στην περιοχή υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να το αφήσουμε να υλοποιηθεί», υπογράμμισε.

Ελαφονήσι: Βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Χανιών. Ένας τόπος παρθένος με ψιλή χρυσοκόκκινη άμμο και πεντακάθαρα νερά.

«Το Ελαφονήσι είναι ένας τόπος παγκόσμιας φυσικής ομορφιάς. Κι όμως κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα επιμένουν, με την ανοχή ή τη συνενοχή της κεντρικής εξουσίας και της περιφέρειας της Κρήτης, να θέλουν να οικοδομήσουν την περιοχή και να φτιάξουν λατομείο. Είναι αδιανόητο αλλά είναι αληθινό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
———————————————————-

Σφοδρή επίθεση στον περιφερειάρχη για το Ελαφονήσι

Άρθρο από http://www.cretalive.gr

Καταγγελίες για διαπλοκή, κρατική αυθαιρεσία και εμπλοκή δημοσίων υπηρεσιών συνοδεύουν την υπόθεση Ελαφονησίου που εξακολουθεί και βρίσκεται στη δίνη συμφερόντων!  Η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες, κατήγγειλαν   ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης και Μιχάλης Σκουντριδάκης, κατηγορώντας ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα!

Στη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία πολιτώνστο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΔΚ, στα Χανιά επισημάνθηκε ότι το ΣΧΟΟΑΠ σχετίζεται άμεσα και με το Ελαφονήσι και ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται Πρωτοβουλία Πολιτών, που στόχο θα έχει την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Ιναχωρίου, Κώστα Κουκουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε, περιληπτικά, σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη τα τελευταία χρόνια ο Δήμος με στόχο την εκπόνηση και την έγκριση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για το Ελαφονήσι και ΣΧΟΟΑΠ για το σύνολο της περιοχής.
«Αυτοί που έπρεπε να είναι μαζί μας δεν ήταν. Οι κύριοι που πολλές φορές έρχονται και σου λένε, “εγώ θα σε σώσω”, “εγώ θα σε στηρίξω”, δεν ήταν. Κι έτσι, με όλους εσάς, ένα Δημοτικό Συμβούλιο ενός μικρού Δήμου κατάφερε και τα έβγαλε πέρα. Πολλές φορές λένε ο δήμαρχος, ο δήμαρχος, ο δήμαρχος. Πολίτες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι έντιμοι, φορείς και κάποια κόμματα, στάθηκαν δίπλα, έδωσαν τη μάχη στα ίσα και γι’ αυτό δείχνει ότι πάμε να κερδίσουμε τη μάχη», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΣΧΟΟΑΠ, υπενθύμισε ότι κατατέθηκε στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στις 2 Φεβρουαρίου 2010 «… εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή Επίβλεψης από κρατικούς λειτουργούς θεώρησε ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες παρατηρήσεις, τη θεώρησε σωστή», (σ.σ. τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ), «κατατέθηκε όχι από τον Δήμο Ιναχωρίου. Οι μελετητές κάνουν τη μελέτη. Κατατέθηκε στην Επιτροπή Επίβλεψης μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία τριών ετών. Τα μέλη της Επιτροπής στάθηκαν παλληκάρια. Μηνύθηκαν. Λοιδορήθηκαν. Υβρίστηκαν. Προσωπικά, τα πέντε μέλη αυτά. Κυνηγήθηκαν, προκειμένου να μην υλοποιηθεί σωστά η μελέτη αυτή. Σταθήκανε ψηλά και νομίζω ότι είναι αυτό το μικρό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, με το οποίο, έτσι, χαίρεται κανείς να συνεργάζεται μαζί του. Ψηλά στάθηκε και η Διευθύνουσα Υπηρεσία, η ΤΥΔΚ, και κυρίως ο άνθρωπος, ο οποίος ήταν εκ μέρους της Υπηρεσίας αυτής, ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Πουλής», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Και συνέχισε: «Καταθέσαμε τη μελέτη στις 2 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα μετά παίρνω πληροφορίες και μια περιρρέουσα κατάσταση, την οποία εξέφραζε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης με το στόμα, όχι γραπτώς, και η διευθύντρια της ΠΕΧΩ Κρήτης -να λέμε και τα ονόματα- κυρία Τσουκαλά Αικατερίνη λέγεται για να τη γνωρίζετε, οι οποίοι έλεγαν ότι το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι παράνομο γιατί δεν έχει μέσα λατομική ζώνη. Εν τω μεταξύ όμως αυτό δεν το έκαναν γραπτώς. Το έλεγαν, το έλεγαν, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μεγάλη πίεση. Άρχισα να οργανώνω την αντεπίθεσή μας. Για να υπάρχει αντεπίθεση, για να ξεμπροστιάσουμε την ιστορία, θα έπρεπε να υπάρξουν έγγραφα. Μόνο με αυτό. Στείλαμε αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες είναι, σήμερα ακόμα, αναπάντητες. Την ίδια στιγμή, διαβλέπουμε κινητικότητα, με μη προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθεί λατομείο γύψου στην περιοχή πριν εγκριθεί το ΣΧΟΟΑΠ, πράγμα που σήμαινε ότι εάν εγκρινόταν πριν ένα λατομείο γύψου τότε, σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον ήταν νομίμως υπάρχουσα δραστηριότητα, οφείλαμε εμείς να τη βάλουμε μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ».
Ο κ. Κουκουράκης τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να παλέψεις όλους αυτούς είναι το να ξέρεις καλύτερα το αντικείμενο από αυτούς. Εκεί υπερέχουν από τους πολίτες, ερμηνεύουν τον νόμο επί χρόνια, γνωρίζουν τις ερμηνευτικές διατάξεις, γνωρίζουν το κόμμα και το και του νόμου και πάει ο ένας και του τον ερμηνεύουν έτσι και πάει ο άλλος και του τον ερμηνεύουν γιουβέτσι. Αυτό είναι το παιχνίδι. Για να κερδίσεις αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να γίνεις εσύ καλύτερος στην ερμηνεία του νόμου. Αλλιώς δεν κερδίζεις. Αυτό το παιχνίδι παίξαμε εμείς. Μέσω εγγράφων, βήμα το βήμα, αποδεικνύεται η πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα θα σας πω: το 2008 προκλήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα έγγραφο, που περίπου έλεγε -και πιέστηκε έτσι η Επιτροπή- ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε λατομείο μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ. Το πήραμε το έγγραφο, με βάση τη νομοθεσία κάναμε σειρά εγγράφων στην ίδια Υπηρεσία και μέσα από μια αλληλογραφία τριών πολύ σκληρών εγγράφων έρχεται το τελευταίο έγγραφο της ίδιας Υπηρεσίας, το οποίο λέει ότι, ναι, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, αν θέλετε βάζετε, αν θέλετε δεν βάζετε λατομείο στο ΣΧΟΟΑΠ. Αυτά είναι τα παιχνίδια».
Ο κ. Κουκουράκης είπε, ακόμη, ότι «με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο σημείο για τελευταία φορά να εκβιάζεται ο δήμαρχος Ιναχωρίου, με ένα έγγραφο τον Μάιο. Ένα έγγραφο ενός ιδιώτη, ο οποίος δηλώνει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος κ.λπ., δεν είναι τίποτα τέτοιο, και το οποίο απευθύνεται εδώ στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων και λέει: παρακαλώ πολύ, ό,τι έργο, ό,τι μελέτη, ό,τι ανάθεση, ό,τι απόφαση, ό,τι τιμολόγιο, οτιδήποτε έχει κάνει ο Δήμος Ιναχωρίου τα τελευταία δώδεκα χρόνια να μου το δώσετε να το ελέγξω. Το λέει ένας ιδιώτης. Θα πείτε, τρελός είναι; Δεν ήταν τρελός. Γιατί; Γιατί λίγες ημέρες μετά έρχεται μια γραπτή εντολή από τον κύριο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αυτόν τον διορισμένο, ο οποίος λέει, δώστε τα χαρτιά στον άνθρωπο αυτό. Δώστε τα χαρτιά».
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου τόνισε ότι «το έγγραφο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης -το έχω μαζί μου να σας το δείξω, να κλάψετε, να γελάσετε, ό,τι θέλετε- έλεγε ότι με βάση τον νόμο αυτόν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε τα χαρτιά αυτά. Όλα. Ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Με βάση αυτόν τον νόμο που επικαλέστηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης δεν επιτρέπεται να δώσεις αυτά τα χαρτιά. Και όμως ο κύριος αυτός έγραψε ότι επιτρέπεται και οφείλει η Υπηρεσία να τα δώσει. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν βεβαίως να τα δώσουν και το ερώτημα που μπαίνει για τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης είναι το εξής: έχει συμβούλους που του είπαν ότι αυτός ο νόμος λέει αυτό το πράγμα; Εάν έχει συμβούλους και επικαλεστεί αυτό το πράγμα θα πρέπει να μας πει ποιος είναι ο σύμβουλος. Εάν είναι κάποιος νομικός και είναι σύμβουλός του ή επιστημονικά ανεπαρκής είναι ή διεφθαρμένος. Εάν δεν έχει γίνει αυτό, τότε η διαφθορά βρίσκεται στο πολιτικό πρόσωπο που λέγεται γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό οφείλει να ξεκαθαρίσει».
αλλά και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Ιναχωρίου, Μιχάλης Σκουντριδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κανείς σήμερα να σταθεί απέναντι σε κρατικές αυθαιρεσίες, θα έλεγα σε διαπλοκές, είναι να προτάξει τους ενεργούς πολίτες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον του Λαφονησιού. Έχουμε ένα ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί και να έχει εγκριθεί. Το ΣΧΟΟΑΠ είναι “στον αέρα”. Περιμένουμε την κίνηση από τον περιφερειάρχη να δώσει άδεια λατομείου, αλλά δίνοντας άδεια λατομείου δημιουργούνται νέες συνθήκες στην περιοχή. Αυτές οι νέες συνθήκες έχουν άμεση σχέση με το Ελαφονήσι. Δεν είναι, δηλαδή, το θέμα του γυψωρυχείου ανεξάρτητο από το θέμα του Λαφονησιού. Ο βασικός στόχος είναι το Ελαφονήσι».
Ο κ. Σκουντριδάκης σημείωσε ότι «βλέπουμε μία διαπλοκή και με χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Μη αιρετός τίθεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών των Εννιά Χωριών, σε ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Ιναχωρίου, σε συνελεύσεις που έχουμε κάνει με τους κατοίκους για το ΣΧΟΟΑΠ και παίρνει το μέρος ενός ιδιώτη λατόμου. Αυτές οι αντιθέσεις δίνουν και το μέγεθος και τη σημασία της διαπλοκής. Για να τελειώνω, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Ο τρόπος του αγώνα», επισήμανε ο κ. Σκουντριδάκης, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να εμπλακούν όλοι, ακόμη και εκτός Κρήτης «και να στείλουμε το μήνυμα: σώστε το Λαφονήσι».
Πηγή: http://www.cretalive.gr/new/2601/crete/

Advertisements

Posted on Ιουλίου 30, 2010, in Ανάπτυξη, Παραλίες, Φυσικό περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Όχι λατομείο στο Ελαφονήσι Χανίων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: