Τράπεζες: Τους βάζουν πρόστιμο 902 χιλιάδες ευρώ και τις ενισχύουν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τη συνεδρίασή της 300/28.7.2010 αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων, με τη μορφή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους ευρώ εννιακοσίων δύο χιλιάδων (902.000 €), σε πιστωτικά ιδρύματα και σε εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος χρηματοδοτικά ιδρύματα για διαπιστωθείσες παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των προστίμων προσδιορίστηκε αφού συνεκτιμήθηκε ιδίως το είδος και η βαρύτητα των παραβάσεων, η τυχόν καθ’ υποτροπή τέλεσή τους, η επίπτωσή τους στην εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού ή του χρηματοδοτικού ιδρύματος και η ανάγκη πρόληψης παρόμοιων περιστατικών.

————————————————

Κατακρίνει έντονα ο ΣΥΝ την απόφαση της κυβέρνησης να παράσχει επιπρόσθετες εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, καθώς –όπως αναφέρει, «την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωνε θριαμβευτικά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε θετικά στα στρες τεστ».

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, οι ίδιοι άνθρωποι, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα των επιτηρητών τους, δωρίζουν στις τράπεζες ένα πρόσθετο ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ», συμπληρώνει.

«Αν και όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από ένα κόμμα που υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού με προεκλογικές υποσχέσεις τις οποίες πέταξε στα σκουπίδια σε χρόνο ρεκόρ, το γεγονός χρήζει κάποιας ερμηνείας», παρατηρεί ο ΣΥΝ και καταλήγει:

«Επί του προκειμένου δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: ή η κυβέρνηση ψεύδεται όταν μας διαβεβαιώνει για την υγεία των ελληνικών τραπεζών ή δεν ψεύδεται και άρα ο μόνος λόγος αυτής της νέας προκλητικής παροχής είναι να ενισχύσει περαιτέρω τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. Ή το ένα ή το άλλο συμβαίνει. Τρίτον δεν χωρεί».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Advertisements

Posted on Αύγουστος 8, 2010, in Ανάπτυξη, Οικονομία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τράπεζες: Τους βάζουν πρόστιμο 902 χιλιάδες ευρώ και τις ενισχύουν με 25 δισεκατομμύρια ευρώ!.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: