ΕΛΓΑ: Καταγγελία των εργαζομένων για το νέο νομοσχέδιο

 Για αθέτηση της υπόσχεσης της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΓΑ και φορείς εκπροσώπησης των αγροτών) και την αιφνιδιαστική κατάθεση του σχεδίου νόμου για το «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας» στις 30 Ιουλίου – ημέρα διακοπής των εργασιών της Βουλής- κάνει λόγο σε επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ.

Αυτή η τακτική αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και των αγροτών από μέρους της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το σύλλογο των εργαζομένων του οργανισμού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με τις διατάξεις του σ/ν υποβιβάζεται ουσιαστικά ο ρόλος του ΕΛΓΑ και από αυτόνομος και κύριος φορέας παροχής ασφάλισης του αγροτικού τομέα, κοινωνικού χαρακτήρα, μετατρέπεται σε ένα από τους πολλούς φορείς παροχής ασφάλισης, εποπτευόμενος, μάλιστα, από μια νεοσύστατη Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, με την πρόβλεψη επιδότησης ασφαλίστρου, ωθούνται βιαίως οι αγρότες στην προαιρετική –ιδιωτική- ασφάλιση, η οποία θα οδηγήσει σε ανασφάλιστη γεωργία, με πρώτα θύματα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και η προστασία του εισοδήματος των αγροτών γιατί δεν προβλέπεται ούτε η θεσμική απαλλαγή του ΕΛΓΑ από το χρέος του, με ανάληψη από το κράτος των υποχρεώσεων του, αλλά ούτε και η κρατική επιχορήγηση της υποχρεωτικής Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς. Βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του είναι η θεσμοθέτηση ετήσιας επιχορήγησης στο ύψος της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ και να αποφευχθούν περικοπές των αποζημιώσεων.
Πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων είναι οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) να παραμείνουν στον ΕΛΓΑ. Ορθά η Πολιτεία, με τα Νομοθετήματά της το 2001 και το 2003, πήρε την πολιτική απόφαση να αναθέσει αυτό το έργο στον ΕΛΓΑ , ο οποίος με την ανάπτυξη διαδικασιών και υποδομών, το ανήγαγε σε έναν από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς της χώρας, χωρίς ούτε μια ποινή από την Ε.Ε. Αντίθετα, δεν υπάρχει ούτε ένα πειστικό επιχείρημα για να ανατεθούν σε άλλο φορέα και συγκεκριμένα, μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων, στις Περιφέρειες. Οι αγρότες γνωρίζουν το βαθμό ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα από την υλοποίηση δεκατριών προγραμμάτων κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, από το 2002 μέχρι σήμερα.

Πολλές από τις διατάξεις του σ/ν είναι αντιφατικές ή επικαλυπτόμενες ή έρχονται σε αντίθεση με την αιτιολογική έκθεση, ενώ πολλά θέματα πρέπει να ρυθμισθούν με Κανονισμούς.
Το νομοσχέδιο καταργεί επαγγελματικά δικαιώματα, Κανονισμούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ρυθμίζει εργασιακά θέματα κατά παρέκκλιση της μέχρι σήμερα πρακτικής του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία όλες οι προσλήψεις γίνονταν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Με τις νέες διατάξεις υποβαθμίζονται πτυχία, απαξιώνεται το επιστημονικό έργο των εκτιμητών, ευτελίζεται η εκτιμητική διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος για εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.
Το σ/ν είναι ψευδεπίγραφο. Δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας ούτε στο περιεχόμενο της αιτιολογικής έκθεσης.
ΚΑΛΟΥΜΕ σε διαρκή αγώνα τους εργαζομένους του ΕΛ.Γ.Α. για την ανατροπή του Σχεδίου Νόμου.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους αγρότες να συμπαραταχθούν σε κοινό μέτωπο».
Πηγή: http://www.maknews.gr

Advertisements

Posted on Αύγουστος 9, 2010, in Γεωργία, Κοινωνία, Πολιτεία-Θεσμοί. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΛΓΑ: Καταγγελία των εργαζομένων για το νέο νομοσχέδιο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: