Κενό γράμμα οι θετικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για πλήρη κτηματογράφηση

Θετικές χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΚΑ για πλήρη κτηματογράφηση της χώρας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ωστόσο επισημαίνει ότι αυτές δεν θα αποτελέσουν παρά “κενό γράμμα αν δεν προχωρήσει άμεσα το 2ο κύριο πρόγραμμα κτηματογράφησης”.

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΔΑΤΜ τονίζει ότι “προϋπόθεση είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ήτοι το σύνολο των μελετών κτηματογράφησης να γίνουν σε ένα και μοναδικό στάδιο, οι τεχνικές προδιαγραφές να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τους στόχους του έργου, ο αριθμός των μελετών να είναι τέτοιος που θα διασφαλίζει την άρτια και έγκαιρη εκπόνηση των μελετών και τα κριτήρια του διαγωνισμού να διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή διασπορά των μελετών, έτσι ώστε σε επιχειρησιακό επίπεδο να απαλείφεται το όποιο ρίσκο εκτέλεσης του αναληφθέντος έργου”. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι “βεβιασμένες κινήσεις, απλά και μόνο για να κερδηθεί η μάχη των εντυπώσεων, είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσουν σε εκ νέου αστοχίες”. Συνεχίζοντας ο ΠΣΔΑΤΜ σημειώνει ότι “δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε ως κενό γράμμα τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας περί ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, όταν επί δύο χρόνια η Κτηματολόγιο Α.Ε. δεν έχει κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάθεσης των μελετών του 2ου κυρίου προγράμματος”.

Μια εξέλιξη που οδηγεί “σε αύξηση του κινδύνου απαξίωσης των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί και παγίωσης στην κοινωνία ενός κλίματος αμφισβήτησης για την ωφελιμότητα που θα προκύψει από τα χρήματα που ήδη έχουν καταβάλει ως τέλη κτηματογράφησης”. Επίσης, “στην καθυστέρηση της πλήρωσης χιλιάδων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την άμεση συνέχιση του προγράμματος, σε μία περίοδο που οι δείκτες ανεργίας αυξάνονται σημαντικά”, καθώς και στην “’αποψίλωση’ του μελετητικού δυναμικού του κλάδου που ασχολείται με το έργο, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των εταιρειών να συντηρήσουν το στελεχικό τους δυναμικό, όντας επί μια μακρά περίοδο χωρίς μελετητικό αντικείμενο και κατά συνέπεια χωρίς οικονομικές εισροές να το συντηρήσουν”.

Τέλος, ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα είναι “αρωγός και σύμμαχος του υπουργείου σε κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει τη συνέχιση – ολοκλήρωση του προγράμματος και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα του κλάδου”.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Advertisements

Posted on Αύγουστος 12, 2010, in Δασικές εκτάσεις, Δελτία Τύπου, Οικονομία, Πολιτεία-Θεσμοί. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κενό γράμμα οι θετικές εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για πλήρη κτηματογράφηση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: