Με «δανεικά» ζούμε οι άνθρωποι σε σχέση με τους πόρους της γης

Από τις 21 Αυγούστου και μέχρι το τέλος της χρονιάς οι άνθρωποι θα ζούμε με δανεικά σε ό,τι αφορά στους φυσικούς πόρους της γης. Αυτή την… άβολη αλήθεια ανακοίνωσε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network (GFN), η οποία υπολογίζει την ημέρα κατά την οποία η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους έχει υπερβεί τους πόρους που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης σε έναν χρόνο.
Κι ενώ πέρυσι η ημερομηνία που ξεπεράσαμε ως ανθρωπότητα τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη ήταν η 25η Σεπτεμβρίου, φέτος αυτό θα συμβεί έναν μήνα νωρίτερα, στις 21 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι «σε εννέα μήνες εξαντλήθηκε ο οικολογικός προϋπολογισμός της χρονιάς» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της GFN, Μάτις Βακερνάγκελ.

«Στο τέλος της δεκαετίας του ’80, το οικολογικό μας αποτύπωμα παγκοσμίως ήταν ίσο με την επιφάνεια της γης. Σήμερα είναι κατά 50% μεγαλύτερο» προσθέτει ο Βακερνάγκελ και επισημαίνει:  «Αν ξοδέψετε τον ετήσιο προϋπολογισμό σας σε εννέα μήνες, μάλλον θα ανησυχήσετε πολύ: η κατάσταση δεν είναι λιγότερο σοβαρή, όταν πρόκειται για τον οικολογικό μας προϋπολογισμό».

Σε αυτό το στάδιο, συνεχίζει ο Βακερνάγκελ, τα δεδομένα για την ύφεση του 2008 δεν είναι ακόμα πολύ ξεκάθαρα: «αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι είχε σημαντική επίδραση στην κατανάλωση, για παράδειγμα στην κατανάλωση ενέργειας που σημείωσε μείωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κατάσταση δεν ήταν ίδια στην Κίνα».

Η μόνη λύση; Για να αντιστραφεί αυτή η τάση πρέπει «να αρχίσει να μειώνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός» καταλήγει ο πρόεδρος της GFN.

Πηγή: Zougla.gr

Advertisements

Posted on Αύγουστος 19, 2010, in Ανάπτυξη, Οικονομία, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με «δανεικά» ζούμε οι άνθρωποι σε σχέση με τους πόρους της γης.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: