Η ευμάρεια μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση του περιβάλλοντος;

Πάνω από το ήμισυ του συνόλου των καλλιεργειών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Η κρεοφαγία επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα του OHE για το Περιβάλλον παρουσίασαν σήμερα μια σημαντική έκθεση στην οποία τονίζεται η ανάγκη ριζικής αλλαγής στον τρόπο χρήσης των σπάνιων πόρων από τις  μεγάλες οικονομίες.

Η έκθεση θέτει προτεραιότητες, βάσει επιστημονικών στοιχείων, για τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προσπάθειες, ταξινομώντας τα προϊόντα, τα υλικά, τις οικονομικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στους πόρους. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, πάνω από το ήμισυ όλων των εδώδιμων καλλιεργειών παγκοσμίως προορίζονται σήμερα για ζωοτροφές, ο δε διπλασιασμός του πλούτου οδηγεί κατά κανόνα σε αύξηση της πίεσης στο περιβάλλον κατά 60 έως 80 %. Η έκθεση των 149 σελίδων, η οποία εκπονήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Πόρων, αναφέρει ότι οι νομοθέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην καλή κατάσταση της Γης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους φόρους και άλλα κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν τις φιλικότερες προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές και να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων. 

Η παρούσα έκθεση αποτελεί εν προκειμένω σημαντική συμβολή και μπορεί να ληφθεί υπόψη από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Όσον αφορά τους πολίτες συστήνεται η μείωση της κατανάλωση κρέατος, μονώσεις για τα σπίτια, χαμηλές θερμοκρασίες για  τον θερμοστάτη ή το κλιματιστικό, αποφυγή των αεροπορικών ταξιδιών, οι ενέργειες αυτές αποφέρουν το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κέρδος και είναι επωφελείς, στο μέγιστο βαθμό, για τη Μητέρα Γη.

Η έκθεση για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Πόρων χρησιμοποιώντας αναλύσεις με βάση τον κύκλο ζωής, ταξινομεί τα υλικά και την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή, κατανάλωση και διάθεση, και προσδιορίζει τις διαδικασίες, τα προϊόντα και τα υλικά που ευθύνονται περισσότερο για τις περιβαλλοντικές ζημίες ανά την υφήλιο. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται τα γεωργικά προϊόντα, ιδίως τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, διότι πάνω από το ήμισυ του συνόλου των καλλιεργειών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Οι χρήστες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, ιδίως οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και άλλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας, η θέρμανση των κατοικιών και οι μεταφορές. Στα υλικά με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους συγκαταλέγονται τα πλαστικά, ο σίδηρος, το ατσάλι και το αλουμίνιο.

Η επιτροπή παρέχει μια σειρά στοιχείων βάσει των οποίων αποδεικνύεται, σε ανησυχητικό βαθμό, ότι η ευμάρεια και οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον αναπτύσσονται παράλληλα, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη ευμάρεια οδηγεί σε μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι,  η αυξανόμενη ευμάρεια οδηγεί στην επιδείνωση προβλημάτων μεγαλύτερης κλίμακας, όπως η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Λεωνίδας Παπανίκος
26-07-2010

http://www.blue-planet.gr

Advertisements

Posted on Αύγουστος 27, 2010, in Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ευμάρεια μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση του περιβάλλοντος;.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: