Ανάπτυξη ναι, καταστροφή του Περιβάλλοντος όχι, λένε οι ΜΚΟ

«Απειλή για σημαντική περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση» θεωρούν το νομοσχέδιο που έχει τεθεί από τις 6 Αυγούστου σε ηλεκτρονική διαβούλευση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Αρχέλων, Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και WWF Ελλάς.

Οι ΜΚΟ παρ’ όλο που αναγνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μεγάλες επενδύσεις και τη διέξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, εν τούτοις θεωρούν ότι η παράκαμψη κρίσιμων διαδικασιών για θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν «το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μια προσπάθεια παράκαμψης κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη διαφάνεια στην έγκριση μεγάλων έργων και επενδυτικών σχεδίων. Η μεγάλη επίσης ασάφεια στον ορισμό των έργων και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του δημιουργεί σύγχυση και αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικών ερμηνειών για την εφαρμογή του. Πολλά κομμάτια του αποτελούν πιστή αντιγραφή ρυθμίσεων που αφορούσαν τα ολυμπιακά έργα, χωρίς καν να αναφέρονται οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων».

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 1, 2010, in Ανάπτυξη, Περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανάπτυξη ναι, καταστροφή του Περιβάλλοντος όχι, λένε οι ΜΚΟ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: