Πηνειός: Έντονα σημάδια μιας συνεχιζόμενης «κακοποίησης»

Αποτελεί πηγή ζωής για χιλιάδες κατοίκους, καθώς είναι το ποτάμι που τροφοδοτεί με τα νερά του τη μεγαλύτερη πεδιάδα του ελληνικού χώρου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από διάφορες επιστημονικές μελέτες, η ρύπανση στα νερά του Πηνειού ποταμού (περί ου ο λόγος) είναι πολύμορφη και δύσκολα ελεγχόμενη, ενώ σε καλή κατάσταση είναι μόνο το τμήμα του ποταμού στις πηγές και στην κοιλάδα των Τεμπών (λόγω των πηγών).
Τα παραπάνω επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού, μιας Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που ιδρύθηκε στη Λάρισα το 1994. “Ο Πηνειός, δυστυχώς, δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα και ενέργειες τη δεκαπενταετία που πέρασε, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης. Σήμερα το ποτάμι παρουσιάζει έντονα τα σημάδια αυτής της συνεχιζόμενης κακοποίησης”, τονίζουν τα μέλη του παραπάνω Συλλόγου, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.
Ανάλογα με τις εποχές μπορεί κάποιος να δει τις μεταβολές που υφίσταται, από την απόλυτη διακοπή της ροής του έως τη βιαιότατη πλημμύρα και να παρακολουθήσει ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού τις ρυπογόνες απορρίψεις που γίνονται, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες δραστηριότητες.

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι εκτεταμένες αμμοληψίες, τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, τα μπάζα, η χημική ρύπανση (τυρόγαλα, χρώματα, οινόπνευμα, κατσίγαρος (υπόλειμμα ελαιοτριβείων), αποτελούν τη βασική θεματολογία καταγγελιών των μελών του παραπάνω Συλλόγου, που καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε ο βασικός “πνεύμονας” νερού του θεσσαλικού κάμπου να μείνει όπως τον άφησαν οι προηγούμενες γενιές: καθαρός και πλούσιος σε υδάτινα αποθέματα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ιστολόγιο Grizano

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 3, 2010, in Ποταμοί - ρέματα, Ρύπανση. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πηνειός: Έντονα σημάδια μιας συνεχιζόμενης «κακοποίησης».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: