Προεκλογικό δώρο στους Δημάρχους από την Κυβέρνηση

Απευθείας αναθέσεις έργων και προσλήψεις εποχικών στους Ο.Τ.Α.: Προεκλογικός «μποναμάς» «Εξυπηρετούνται» Δήμαρχοι και Νομάρχες για… κατεπείγουσα εκτέλεση κάποιων μικροέργων (έως 60.000 ευρώ από 45.000 που ήταν!), αλλά και για προσλήψεις εποχικών έως 7 Οκτωβρίου!..

Σ’ ένα διπλό προεκλογικό δώρο (!) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση δια των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Το πρώτο, πολύ σημαντικό για τους γνωρίζοντες τα «μικρά μυστικά» της δημοτικής διοίκησης και διαχείρισης, είναι η σημαντική αύξηση των χρηματικών ορίων για τις απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς για έργα και προμήθειες των ΟΤΑ.

Με την υπ’ αριθ. 35130/ 739/9-8-2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το κατώτατο όριο για την απευθείας ανάθεση από το Δήμαρχο ή τον Κοινοτάρχη της εκτέλεσης έργων ή προμηθειών στο Δήμο ή την Κοινότητα, από 15.000 € πηγαίνει στις 20.000 € ενώ για τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού (συνοπτική διαδικασία χωρίς τις δεσμεύσεις του κανονικού διαγωνισμού) από 45.000 € (τα περίφημα και δημοφιλή στους Δημάρχους «45άρια») πηγαίνει στα 60.000 € .

Προεκλογικές διευκολύνσεις

Είναι φανερό ότι η αναπροσαρμογή αυτή διευκολύνει πάρα πολύ τους χειρισμούς των Δημάρχων και των Νομαρχών (πολλοί από τους οποίους θα συνεχίσουν ως υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή Αντιπεριφερειάρχες την πολιτική τους καριέρα), που ενόψει εκλογών επιθυμούν διακαώς την άμεση και κατεπείγουσα εκτέλεση κάποιων μικροέργων, που μεταφράζονται φυσικά σε ικανοποίηση αιτημάτων, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα της παράλληλης εξυπηρέτησης και άλλων σκοπιμοτήτων. Η αιτιολογική βάση της αναπροσαρμογής αυτής, που όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση είναι η «αύξηση του ΑΕΠ κατά 62% από το 2001 που εξεδόθη η σχετική (προηγούμενη) απόφαση περί ορισμού των σχετικών ποσών») , δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι γύρω από αυτό το ζήτημα έχει στηθεί ένας ξέφρενος «χορός» αδιαφάνειας και καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων. Αντί δηλαδή η μέθοδος αυτή να εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιστάσεις και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, η συνήθης πρακτική είναι η κατάτμηση έργων και προμηθειών σε μικρότερα «κομμάτια», εντός των ορίων της απευθείας ανάθεσης ή του πρόχειρου διαγωνισμού. Η μέθοδος αυτή έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί όχι μόνο από το ΤΕΕ και τις Οργανώσεις Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αλλά και από αυτοδιοικητικά όργανα όπως η ΕΝΑΕ, που πρότεινε ήδη από το 2009 να τεθεί διάταξη στον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ότι οι απευθείας αναθέσεις θα αφορούν έργα κατεπείγουσας ανάγκης και δεν θα υπερβαίνουν σε σύνολο το 10% των επενδυτικών δαπανών των ΚΑΠ. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, πολλές τέτοιες περιπτώσεις καταστρατηγήσεων του Νόμου σε όλη τη χώρα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Έρχονται και προσλήψεις…

Το δεύτερο «δωράκι» αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, ζήτημα και αυτό ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την απρόσκοπτη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών αλλά και για την προεκλογική δραστηριότητα των Δημάρχων. Με το αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οριζόταν ότι όλες οι προσλήψεις κάθε είδους στους Δήμους καθώς και οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές «παγώνουν» για δύο μήνες προ των εκλογών δηλαδή από 7 Σεπτεμβρίου. Όμως, στο τελικό κείμενο του Νόμου, αυτό τροποποιήθηκε και όπως διευκρινίζει σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιο ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση έργου στους ΟΤΑ και στα Νομικά τους Πρόσωπα, μπορούν να γίνονται μέχρι 7 Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα προ των εκλογών και εντός της προεκλογικής περιόδου.

Έτσι ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των Δημάρχων που τόνιζαν ότι η δίμηνη απαγόρευση θα προκαλούσε αδυναμία λειτουργίας πολλών υπηρεσιών των Δήμων. Η ρύθμιση αυτή είναι κατ’ εξαίρεση και θα ισχύσει μόνο για τις εκλογές του 2010. Από τις επόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απαγόρευση προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών για διάστημα 2 μηνών προ των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Αρχών. Επιπλέον θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες μετατάξεων που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και για τις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

Πηγή: http://e-eleftheria.com

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 5, 2010, in Ανάπτυξη, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προεκλογικό δώρο στους Δημάρχους από την Κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: