Το απολίθωμα πανάρχαιας μαργαρίτας βρέθηκε στην Αργεντινή

Μία ανακάλυψη που σίγουρα θα συζητηθεί και που έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο σε διάφορες θεωρίες: το απολίθωμα ενός άνθους που ανακαλύφθηκε στην αργεντίνικη Παταγωνία μας επιτρέπει να εικάζουμε πως τα ηλιοτρόπια, τα χρυσάνθεμα, οι μαργαρίτες και άλλα λουλούδια εμφανίστηκαν σχεδόν πριν 50 εκατομμύρια χρόνια σε μια περιοχή που σήμερα αποτελεί τη Νότιο Αμερική.

Η ανακάλυψη, η οποία αποτελεί το κεντρικό άρθρο της πιο πρόσφατης έκδοσης του περιοδικού «Science», έγινε πριν καιρό από τον Ροντόλφο Κορσολίνι, διευθυντή του μουσείου «Lago Guitierrez», στην Παταγωνία, σε μία βραχώδη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Pichileufu, κοντά στην πόλη Bariloch.

Μέχρι στιγμής, ακριβολογούν οι ειδικοί, γνωρίζαμε μόνο λίγα πράγματα για την εξέλιξη των asteraceae, μίας ευρείας οικογένειας φυτών. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα είχαν γίνει λίγες μόνο ανακαλύψεις παρόμοιων απολιθωμάτων τέτοιων φυτών.

Έπειτα από την ανακάλυψη στην Παταγωνία, οι Αργεντίνοι ειδικοί υπογραμμίζουν πως «ένα αρχαίο απόθεμα φυτών αυτής της οικογένειας» υπήρχε σε μία υπερ-ήπειρο που ονομαζόταν Gondwana, από την οποία έχουν την καταγωγή τους η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ανταρκτική, η Αυστραλία και η Ινδία.

Πηγη: City Press

Advertisements

Posted on Οκτώβριος 3, 2010, in Βιολογία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το απολίθωμα πανάρχαιας μαργαρίτας βρέθηκε στην Αργεντινή.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: