Το δημόσιο μικραίνει, οι πολεοδομίες διπλασιάζονται!

Παρά τις πιέσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οι πολεοδομίες με την εφαρμογή του Καλλικράτη προβλέπεται να διπλασιαστούν!

Με βάση την νέα δομή της αυτοδιοίκησης ο κάθε δήμος θα πρέπει να διαθέτει δικό του πολεοδομικό γραφείο με αποτέλεσμα οι σημερινές 162 πολεοδομίες να γίνουν 325.

Ο πολλαπλασιασμός των πολεοδομικών γραφείων, που παραμένουν από τις πιο διεφθαρμένες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης αναμένεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Χρίστο Σπίρτζη, να επιτείνει τα λειτουργικά και οργανωτικά τους προβλήματα και κυρίως την έλλειψη σε  προσωπικό που το τελευταίο διάστημα λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται εξαιτίας των ημιυπαιθρίων, γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στα προβλήματα προστίθεται η έλλειψη μηχανοργάνωσης  αλλά και η πολυδαίδαλη νομοθεσία για την οποία το ΤΕΕ ζητά να υπάρξει απλούστευση, αρχής γενομένης από την έκδοση οικοδομικών αδειών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συσταθεί εδώ και μήνες σχετική επιτροπή αλλά οι ρυθμίσεις αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη σήμερα οι πολεοδομίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους, παρά το γεγονός ότι τα χέρια των υπαλλήλων έχουν ελευθερωθεί λόγω της εντυπωσιακής μείωσης των οικοδομικών αδειών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάλληλοι πολεοδομικών γραφείων ζητούν από μηχανικούς να μην υποβάλλουν νέους φακέλους καθώς οι υπηρεσίες έχουν κυριολεκτικά βραχυκυκλώσει και το μόνο που κάνουν είναι υποδοχή αιτήσεων.

Φρίκαραν και φράκαραν!

Ως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ είχαν υποβληθεί 216.615 αιτήσεις και ο ημερήσιος όγκος έχει υπερδιπλασιαστεί καθώς από τις έως και 1.800 αιτήσεις που κατατίθονταν έως το Σεπτέμβριο, σήμερα ξεπερνούν τις 4.500 την ημέρα!

Πάντως μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονταν σε μόλις 110 εκατ. ευρώ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητά από την κυβέρνηση, να δώσει παράταση στο χρόνο υποβολής των αιτήσεων καθώς επίσης και να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις και όσοι σήμερα δεν το έχουν πράξει λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Σχετική τροπολογία ετοιμάζει το υπουργείο, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για να επιμήκυνση της αποπληρωμής σε έως και δέκα δόσεις αλλά και παράτασης της ταχυδρομικής αποστολής έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Άμεση προώθηση ζητά το ΤΕΕ και στην ρύθμιση για την ταυτότητα κτιρίου που σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ θα ισχύσει από τις αρχές του χρόνου και μέσω αυτής θα γίνει ο έλεγχος των αιτήσεων για τους ημιυπαίθριους.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Advertisements

Posted on Νοέμβριος 24, 2010, in Πολιτεία-Θεσμοί. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το δημόσιο μικραίνει, οι πολεοδομίες διπλασιάζονται!.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: