3.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες

«Βροχή» αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτηρίων δέχεται η Δ.Ε.Η. από ιδιώτες και μικρούς επιχειρηματίες, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τα ελκυστικά τιμολόγια πώλησης της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο (Αύγουστο με Οκτώβριο) κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες της Δ.Ε.Η., όσες είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή, σωρευτικά έχουν κατατεθεί στη Δ.Ε.Η. 3.000 αιτήσεις, που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 25,4 μεγαβάτ. Ήδη έχουν υλοποιηθεί 464 αιτήσεις και λειτουργούν στις στέγες φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 3,7 μεγαβάτ.

Το βασικό κίνητρο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών είναι η υψηλή τιμή απορρόφησης της ενέργειας από τη Δ.Ε.Η., η οποία για τις συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί ή θα υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011, είναι 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι σχεδόν πενταπλάσια από το μέσο οικιακό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. και είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Από το 2012 και μετά, η τιμή απορρόφησης της ενέργειας θα μειώνεται κατά 5 % ετησίως.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες εφαρμόζεται για συστήματα ισχύος μέχρι 10 κιλοβάτ που εγκαθίστανται σε ταράτσες, δώματα , βεράντες, στις στέγες χώρων στάθμευσης κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή έδρα πολύ μικρών επιχειρήσεων (είναι όσες απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η μέση απόδοση των φωτοβολταϊκών ανά κιλοβάτ, ανάλογα με την περιοχή (στο Νότο η ηλιοφάνεια είναι μεγαλύτερη, άρα και η απόδοση υψηλότερη) και τον προσανατολισμό (η βέλτιστη απόδοση προκύπτει από τα πάνελ που «βλέπουν» προς το Νότο), κυμαίνεται από 1.100 έως 1.500 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Με τιμή πώλησης 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα το έσοδο κυμαίνεται, δηλαδή, από 600 ως 820 ευρώ τον χρόνο. Συνεπώς για συστήματα 10 κιλοβάτ, που είναι το όριο για την ένταξη στο πρόγραμμα τα έσοδα είναι δεκαπλάσια, από 6.000 ως 8.200 ευρώ. Ο χώρος που χρειάζεται στην ταράτσα για την εγκατάσταση είναι 10 – 15 τετραγωνικά ανά κιλοβάτ, ενώ το κόστος κυμαίνεται γύρω στα 4.500 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Πολλές τράπεζες έχουν διαμορφώσει ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκταμιεύσουν το σύνολο της δαπάνης επένδυσης.

Πηγή: Zougla.gr

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 2, 2010, in Ενέργεια, Πράσινη ανάπτυξη. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 3.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: