Θα ξυπνήσει το 2011 ο Ήλιος!

Μετά από μια μακρά περίοδο «ύπνωσης», σε μια νέα φάση έντονης δραστηριότητας ετοιμάζεται να εισέλθει από το 2011 το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ όπως τονίζουν οι επιστήμονες αναμένεται το «ξύπνημα» του ήλιου να φθάσει στο μέγιστο σημείο του κάποια στιγμή μέσα στο 2013.
Μετά από δύο αιώνες παρατηρήσεων των ηλιακών κηλίδων, των σχετικά πιο ψυχρών περιοχών στην επιφάνεια του ήλιου, οι οποίες σχετίζονται με τη μαγνητική δραστηριότητα του άστρου, οι αστρονόμοι έχουν συμπεράνει ότι ο ήλιος ακολουθεί κατά προσέγγιση ένα 11ετή κύκλο αυξομείωσης της συμπεριφοράς του.

Ο πιο πρόσφατος κύκλος άρχισε το 1996 και, για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, συνεχίστηκε για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό, τι συνήθως. Όμως πληθαίνουν πλέον τα σημάδια ότι οι Ήλιος βγαίνει από την αδράνεια του, κάτι που θα γίνει φανερό το επόμενο έτος, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ακόμα φάσης ενεργητικότητας με διάρκεια γύρω στα δυόμιση χρόνια και με αποκορύφωμα ένα νέο «ηλιακό μέγιστο» περίπου στα μέσα του 2013. Βέβαια, μέχρι τότε οι επιστήμονες θα βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές καταστροφικές συνέπειες στα ηλεκτρονικά συστήματα και στα άλλα δίκτυα της Γης.

Πηγή: kalimera.gr

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 29, 2010, in Αστρονομία, Ακτινοβολίες. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θα ξυπνήσει το 2011 ο Ήλιος!.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: