Λάρισα: Αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη

Σε εγρήγορση κάλεσε τους πολίτες του νομού ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF σχετικά με το θέμα της πιθανής αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα, αφού, όπως σημείωσε, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές αποφάσεις για το θέμα.

Ο Αχιλλέας Πληθαράς, ήταν ο κεντρικός ομιλητής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, από την κίνηση «Θεσσαλοί Πολίτες» και την «Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στον λιγνίτη». Στο πλαίσιο της ημερίδας, επεσήμανε ότι μετά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η επιλογή της εικονικής ανταλλαγής ισχύος.

Μάλιστα το στέλεχος της WWF, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη λύση φαίνεται ότι είναι η καλύτερη δυνατή στην παρούσα φάση, αφού -όπως είπε- η παραπάνω επιλογή δεν φέρνει ανακόλουθη την κυβέρνηση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και δεν προκαλεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, όμως, συμπλήρωσε πως και τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε Ελλάδα και Ευρώπη, φαίνεται να «ζυγίζουν» ιδιαίτερα τις συνέπειες της επιλογής του λιγνίτη, αφού πέρα από τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από τους πολίτες, θεωρείται δεδομένο ότι η «επένδυση» στον λιγνίτη, μακροπρόθεσμα δεν θα είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα. Ενώ τόνισε, ότι και στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, έχει αναπτυχθεί Κίνημα κατά της χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα με αποτέλεσμα να έχει ακυρωθεί ή να παραμένει σε εκκρεμότητα η παραγωγή πολλών GW (γίγα βατ).

Σε σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας, ζητείται και διεκδικείται, όπως επισημαίνεται:

* Η δημόσια δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης για μη δημοπράτηση του λιγνιτικού πεδίου της Ελασσόνας, λαμβάνοντας υπόψη τα δυσβάσταχτα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν στην περίπτωση εκμετάλλευσής του.

* Ο σχεδιασμός πραγματικά πράσινων έργων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές παντός είδους και τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

* Η αποδέσμευση, της -παράλογης απαίτησης της Τρόικας- εκμετάλλευσης των νέων λιγνιτικών ορυχείων, από την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Η εκμετάλλευση των ορυχείων θα προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή πολιτική, στην υγεία, στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της χώρας. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλοθι για καταστροφικές για τον τόπο επιλογές.

Και το ψήφισμα καταλήγει:

«Οι πολίτες και οι φορείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση των περιοχών μας και τη διαιώνιση του σημερινού ρυπογόνου και ξεπερασμένου μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να δεχθούμε την δημοπράτηση και εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας. Δεν γινόμαστε συνένοχοι της κρίσης που πλήττει την υγεία του ανθρώπου, το φυσικό περιβάλλον, τους πολιτικούς θεσμούς, την οικονομία, τον πολιτισμό, την ηθική και τις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Advertisements

Posted on Ιανουαρίου 13, 2011, in Εκδηλώσεις, Ενέργεια. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λάρισα: Αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: