Συνολικός ο χαρακτηρισμός της πολυκατοικίας στην οδό Ζαλοκώστα ως διατηρητέου μνημείου

Στην Οδό Ζαλοκώστα 7, στο Κολωνάκι, βρίσκεται η πολυκατοικία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Το ανάγλυφο οικόσημο στην πρόσοψη δηλώνει τη χρήση για την οποία ανεγέρθηκε το κτήριο το 1938 σε σχέδια του πολιτικού Αδριανού Λαζαρίμου. Αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα του προπολεμικού μοντερνισμού. Η ιστορία του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το κτήριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως κρησφύγετο αλλά και ως τόπος βασανιστηρίων από τους Γερμανούς.

Η αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία αλλά και η θέση του, που προσδίδει ξεχωριστή ομορφιά σε έναν ιδαιίτερα ωραίο και ατμοσσφαιρικό δρόμο της Αθήνας, οδήγησαν πολίτες και φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΜΟnuMENTA, να ζητήσουν τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου μνημείου και την προστασία του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο MONUMENTA

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 17, 2011, in Αρχιτεκτονική κληρονομιά, Αστικό περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνολικός ο χαρακτηρισμός της πολυκατοικίας στην οδό Ζαλοκώστα ως διατηρητέου μνημείου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: