Υφαρπαγή της συναίνεσης των πολιτών για δωρεά οργάνων σώματος

Mε προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, όλοι θεωρούνται δότες οργάνων μετά θάνατον, εκτός εάν έχουν ρητώς δηλώσει εν ζωή το αντίθετο στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Ως επιχείρημα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 6,3 δότες οργάνων ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού ενώ θα «έπρεπε» να υπάρχουν τουλάχιστον 25 δότες αντίστοιχα για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μοσχεύματα.

Προσπάθεια για ένα τέτοιο νομοσχέδιο είχε γίνει και παλαιότερα, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει καθώς συνάντησε αντιδράσεις. Τώρα ο κ. Λοβέρδος ξαναεπιχειρεί να μετατρέψει όλους τους Έλληνες αυτόματα σε δότες οργάνων μετά θάνατο εκτός αν δηλώσουν ρητά το αντίθετο στον ΕΟΜ. Δηλαδή αντιστρέφεται η μέχρι τώρα διαδικασία σύμφωνα με την οποία έπρεπε κάποιος να έχει δηλώσει δότης οργάνων ώστε αυτά να αφαιρεθούν μετά το θάνατό του.

Παρ’ όλο που από τις στατιστικές, αποδεικνύεται ότι οι πολίτες δεν θέλουν ουσιαστικά να δωρίζουν τα όργανά τους, έρχεται η Πολιτεία μέσω του κ. Λοβέρδου, να υφαρπάξει τη συναίνεσή τους και να τους μετατρέψει αυτόματα σε δωρητές, βάζοντας μια γραφειοκρατική διαδικασία ως αναγκαία προϋπόθεση για το αντίθετο, δηλαδή τη δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι βέβαιο ότι θα αμελήσει να πραγματοποιήσει.
Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις, καθώς προσβάλλει ουσιαστικά την προσωπικότητα του ατόμου και ανοίγει πόρτες για αμφίβολες διαδικασίες λήψης οργάνων από ανθρώπους που βρίσκονται στο μεταίχμιο της ζωής, όπως π.χ. θύματα τροχαίων.

Δεν υπάρχει κανείς λόγος ένας πολίτης να σπεύδει να κάνει δηλώσεις στον οποιονδήποτε Οργανισμό για να μην έχει δικαίωμα κανείς να επέμβει στο σώμα του. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος «ο σεβασμός και η πρoστασία της αξίας τoυ ανθρώπoυ απoτελoύν την πρωταρχική υπoχρέωση της Πoλιτείας». Κατά την έννοια αυτή κανείς δε μπορεί να λαμβάνει την «εικαζόμενη» συναίνεση οποιουδήποτε πολίτη επειδή δεν έχει εκφραστεί αντίθετα. Η νομοθετική υφαρπαγή της συναίνεσης αποτελεί αυθαιρεσία , παραβίαση της ελεύθερης βούλησης και προηγούμενο για περαιτέρω νομοθετικά ατοπήματα.

Advertisements

Posted on Απρίλιος 1, 2011, in Ανθρώπινα δικαιώματα, Υγεία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υφαρπαγή της συναίνεσης των πολιτών για δωρεά οργάνων σώματος.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: