Οι προπέλες των πλοίων «σκοτώνουν το ζωοπλαγκτόν»

Οι αναταράξεις που δημιουργούν στα νερά τα πλοία και οι βενζινάκατοι είναι αρκετές για να σκοτώσουν ένα μέρος του ζωοπλαγκτού, δείχνουν τα πειράματα σε ποτάμια και δέλτα ποταμών στις ΗΠΑ.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στα κωπήποδα, μια ομάδα μικροσκοπικών καρκινοειδών που απαντώνται στη θάλασσα και σχεδόν σε όλα τα γλυκά νερά. Ορισμένα είδη είναι βενθικά, περνούν δηλαδή τη ζωή τους στον πυθμένα, τα περισσότερα όμως αιωρούνται ή επιπλέουν και αποτελούν τη βασικότερη ομάδα του βιοπλαγκτού.
Παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ισορροπία των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα κωπήποδα είναι ευαίσθητα σε αναταράξεις μικρής κλίμακας, αναφέρει στο BBC η Σαμάνθα Μπίκελ, υποψήφια διδάκτορας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης της Βιρτζίνια.
«Από ό,τι γνωρίζω, όμως, κανείς δεν είχε εξετάσει την ιδέα ότι η ισχυρή τύρβη που δημιουργούν τα σκάφη θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ζωοπλαγκτόν» εξηγεί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο in.gr

Advertisements

Posted on Απρίλιος 22, 2011, in Βιοποικιλότητα, Θάλασσες. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι προπέλες των πλοίων «σκοτώνουν το ζωοπλαγκτόν».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: