Οι Βλάχοι – γνήσια έκφραση της ρωμιοσύνης!

Το θέμα που με απασχόλησε όταν αποφάσισα να γράψω για τους Βλάχους, ήταν το ζήτημα της καταγωγής τους. Πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει κάποιον «βλάχο», «καράβλαχο», «μπουρτζόβλαχο» εννοώντας άνθρωπο αγράμματο, άξεστο και χοντροκομμένο.
Ήρθε ή ώρα να ξεκαθαριστεί η αλήθεια, γιατί θεωρώ ανεπίτρεπτο ένα τόσο ιστορικό κομμάτι του ελληνισμού, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πνευματική του εξέλιξη, να κατέχει στο μυαλό μας μια τόσο χαμηλή θέση.Έχουν γίνει δέκτες απίστευτης προπαγάνδας για τη δήθεν σλαβική καταγωγή τους, που την έχουμε -από άγνοια- υιοθετήσει και εμείς οι ίδιοι προς μεγάλη χαρά των γραικύλων και των ανθελλήνων.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από την καταγωγή τους για την οποία πολύ μελάνι έχει χυθεί. Βλάχοι είναι οι πληθυσμοί που κατοικούν στα ορεινά χωριά της Μακεδονίας, Πίνδου, Ηπείρου, και που πλέον στο πέρασμα των αιώνων διασκορπίστηκαν σχεδόν σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η ετοιμολογία της λέξης «Βλάχος» θεωρείται πως προέρχεται από τη Γερμανική λέξη «Wahlvolc», «Βάλλους», όπου έτσι αποκαλούσαν τους λατινόφωνους. Είναι γνωστοί και ως…

Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιο Ηλιοχώρι Ζαγορίου

Advertisements

Posted on Μαΐου 9, 2011, in Ιστορία, Κοινωνία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι Βλάχοι – γνήσια έκφραση της ρωμιοσύνης!.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: