Δυσοίωνο το μέλλον του Αμαζονίου

Η είδηση ότι η Βραζιλία θα αναλάβει τις δύο σημαντικότερες αθλητικές οργανώσεις στον πλανήτη προκάλεσε έντονο προβληματισμό στις περιβαλλοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, οι οποίες εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της ανάπτυξης στα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Η Βραζιλία θεωρείται, μαζί με την Ινδία, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να την έχουν μετατρέψει σε «Παράδεισο» των Κατασκευαστικών Εταιρειών.

Ήδη τα τελευταία δεδομένα που προκύπτουν από λήψεις δορυφόρων είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στις άλλοτε «παρθένες» εκτάσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, η αποψίλωση των τροπικών δασών εξαπλασιάστηκε φθάνοντας τα 593 τ.χλμ. τον Απρίλιο του 2011 από τα 103 τ.χλμ. που μετρήθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην επαρχία Μάτο Γκρόσο, το κέντρο της καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία, αναδεικνύοντας τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία της ολοένα αυξανόμενης αποψίλωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο zougla.gr

Advertisements

Posted on Μαΐου 30, 2011, in Δασικές εκτάσεις, Πλανήτης, Φυσικό περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δυσοίωνο το μέλλον του Αμαζονίου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: