Μικροσωματίδια και όζον δυναστεύουν τη ζωή μας

Το νέφος, διαχρονικά ανενόχλητο, υποσκάπτει σταθερά τη δημόσια υγεία στο Λεκανοπέδιο, το οποίο έχει γίνει ένα πλέον με τα Μεσόγεια όσον αφορά τους ρύπους, οι οποίοι «παράγονται» κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων την ώρα που η κυβέρνηση διαλύει τη δημόσια συγκοινωνία (ήδη έχει περικοπεί κατά πολύ το συγκοινωνιακό έργο της ΕΘΕΛ και των ΗΛΠΑΠ). Τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια (ΑΣ10) δίνουν το παρών 99 ημέρες τον χρόνο στο κέντρο της πόλης, το όζον επιλέγει τα καλά προάστια, ενώ και ο άλλος φωτοχημικός ρύπος, το διοξείδιο του αζώτου, πάλι στο κέντρο, «δίνει» μέσες ετήσιες τιμές υπερδιπλάσιες του επιτρεπομένου.

Όπως καταδεικνύει η ετήσια έκθεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το 2010, την οποία συντάσσει το τμήμα ποιότητας της ατμόσφαιρας της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ για τα μικροσωματίδια στους επτά -μόνον- τον αριθμό σταθμούς μέτρησης, το ημερήσιο όριο των 50 μικρογραμμαρίων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες – φορές τον χρόνο ξεπεράστηκε κατά πολύ σε όλους. Στην Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, έφτασε τις 99 ημέρες υπερβάσεων, στο Μαρούσι τις 63, στον Πειραιά τις 62, στη Λυκόβρυση τις 56, στους Θρακομακεδόνες τις 43, στο Κορωπί τις 38 και στην Αγία Παρασκευή τις 22. Η μέση οριακή ετήσια τιμή των 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα για τον ίδιο ρύπο ξεπεράστηκε σε 4 από τους 8 σταθμούς. Στην Αριστοτέλους ήταν 49 μικρογραμμάρια στην Ελευσίνα 48, στον Πειραιά 44 και στο Μαρούσι 41. Στη Λυκόβρυση σχεδόν άγγιξε το όριο, 39 μικρογραμμάρια, και κοντά σε αυτό κινήθηκε στους Θρακομακεδόνες με 37 και στο Κορωπί με 36 μικρογραμμάρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Αυγή

Advertisements

Posted on Μαΐου 30, 2011, in Αστικό περιβάλλον, Αέρια ρύπανση, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υγεία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μικροσωματίδια και όζον δυναστεύουν τη ζωή μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: