Συμπτώματα μαρασμού στους ωκεανούς παραπέμπουν σε εποχές μαζικής εξαφάνισης ειδών

Ανησυχητικά συμπτώματα, τα οποία παραπέμπουν σε παλιότερες φάσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών, παρουσιάζουν οι ωκεανοί, σύμφωνα με έκθεση επιτροπής 27 ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Οι πάσης φύσεως πιέσεις που υφίστανται οι ωκεανοί, από την υπεραλίευση μέχρι την υπερθέρμανση, οδηγούν στο μαρασμό τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προηγουμένως προβλεφθεί. Η επιστημονική επιτροπή, οι εργασίες των μελών της οποίας συνθέτουν την εν λόγω έκθεση, συμπεραίνει ότι «η σωρευτική επίδραση των πιέσεων που υφίστανται οι ωκεανοί από την ανθρωπότητα έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες απ’ όσο είχαν εκτιμήσει» οι επιστήμονες και ότι «ο συνδυασμός τους δημιουργεί συνθήκες που συναντώνται σε κάθε μία από τις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις ειδών στη Γη».

Σε διάρκεια μισού δισεκατομμυρίου ετών, η ζωή στον πλανήτη μας έχει περάσει από πέντε «φάσεις μαζικής εξαφάνισης» έπειτα από φυσικές καταστροφές, κατά τις οποίες χάθηκε πάνω από το 50% των υπαρχόντων τότε ειδών. Ανάμεσα στα άκρως δυσοίωνα σημάδια, η υπερθέρμανση και η οξίνιση των ωκεανών που προκαλούν υποξία. Είναι οι τρεις παράγοντες που ήταν παρόντες σε κάθε προηγούμενη φάση εξαφάνισης.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι τα επίπεδα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς είναι σήμερα πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι στην τελευταία τέτοια φάση, πριν από 50 εκατ. χρόνια, όταν εξαλείφθηκε σχεδόν το 50% ορισμένων ομάδων θαλασσίων ειδών που ζουν σε μεγάλα βάθη. Το μήνυμα είναι σαφές όσο και ανησυχητικό: «Οι ωκεανοί όλου του κόσμου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περάσουν σε μια νέα φάση εξαφάνισης θαλάσσιων ειδών».

Η ανησυχία επικεντρώνεται εν πολλοίς στην υπεραλίευση, που έχει οδηγήσει στη μείωση ορισμένων ιχθυοαποθεμάτων κατά περισσότερο από 90%, αλλά και στην απορροή γεωργικών και άλλων χημικών λιπασμάτων, που έχουν ήδη προκαλέσει μια εντυπωσιακή παρακμή της κατάστασης των ωκεανών. Ο ωκεανός «είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα της Γης, που κρατά τον κόσμο μας σε βιώσιμες συνθήκες», καταλήγουν οι ειδικοί, οι οποίοι ζητούν την άμεση υιοθέτηση ενός καλύτερου συστήματος διαχείρισης της ανοιxτής θάλασσας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία : ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Γαλλικό-www.bbc.co.uk)
Advertisements

Posted on Ιουνίου 20, 2011, in Βιοποικιλότητα, Βιολογία, Θάλασσες, Πλανήτης, Φυσικό περιβάλλον. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμπτώματα μαρασμού στους ωκεανούς παραπέμπουν σε εποχές μαζικής εξαφάνισης ειδών.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: