Ανεξέλεγκτη αλιεία και λιγότερα τα ψάρια στο Ανατολικό Αιγαίο

Δραματική κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο εντοπίζουν οι ερευνητές, καθώς η μείωση του αλιευτικού πλούτου σε σχέση με πέρσι έφτασε το 51%. Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος ότι η υποχώρηση εμπορικών ψαριών και ειδών της θάλασσας, το ίδιο  διάστημα έφτασε το 88%!

Οι κυριότεροι λόγοι είναι η ανεξέλεγκτη αλιεία, η χρήση παράνομων μεθόδων (μηχανότρατες, βιντζότρατες, γρι γρι), η αλιεία με εκρηκτικά και η μόνιμη απουσία των αρμόδιων αρχών. «Βιντζότρατες και μηχανότρατες, αλιεύουν αδιάκοπα σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας θρασύτατα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία». Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περιοχή των Κουφονησίων, όπου σύμφωνα με την Οργάνωση τους τελευταίους μήνες η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. «Τα παράνομα αλιεύματα διακινούνται «νομίμως» και σίγουρα χωρίς κανένα έλεγχο, σε παρακείμενα νησιά και από εκεί μεταφέρονται ανενόχλητα στην Αθήνα με φορτηγά ψυγεία».

Περισσότερα στο Πρώτο ΘΕΜΑ

Advertisements

Posted on Ιουνίου 23, 2011, in Αλιεία - Κτηνοτροφία, Βιοποικιλότητα, Θάλασσες. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανεξέλεγκτη αλιεία και λιγότερα τα ψάρια στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: