Ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου;

Ολοκλήρωσε το ταξίδι του το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» και έφερε μαζί του ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Εγκέλαδο, έναν από τους δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό ότι βρίσκεται ένας μεγάλος αλμυρός ωκεανός, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Εγκέλαδου, γεγονός που αποτελεί ευνοϊκές συνθήκες για τη φιλοξενία ζωής.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Φρανκ Πόστμπεργκ του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν επιστημονικά δεδομένα της περιόδου 2008-09, που έστειλε το σκάφος, σε μια κοινή αποστολή των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το οποίο μελετά την περιοχή του Κρόνου και των 19 δορυφόρων του από το 2004. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε την ευκαιρία αρκετές φορές να περάσει κοντά από τον Εγκέλαδο, ένα φεγγάρι διαμέτρου περίπου 504 χιλιομέτρων, που φέρει το όνομά ενός από τους Τιτάνες, οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά των θεών του Ολύμπου.

Η συνέχεια του άρθρου στο Πρώτο ΘΕΜΑ

Advertisements

Posted on Ιουνίου 24, 2011, in Αστρονομία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζωή σε δορυφόρο του Κρόνου;.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: