Με άδεια και ποινές η χρήση του νερού. Σύνδεση με τις επιδοτήσεις αγροτών.

Απαλλάσσονται από περιβαλλοντική αδειοδότηση οι αρδευτικές γεωτρήσεις που αντλούν ώς 100.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, ανεξαρτήτως βάθους.

Το θέμα των γεωτρήσεων απασχολεί χιλιάδες παραγωγούς, υδατοκαλλιεργητές, ιδιοκτήτες βιομηχανικών μονάδων, ξενοδόχους αλλά και πολίτες, που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις ακόμη και για να ποτίσουν τα λουλούδια της πολυκατοικίας τους (ΦΕΚ τ.Β’ Αρ.Φ. 1440, 16-6-2011).

Με κοινή υπουργική απόφαση, οι αρδευτικές αδειοδοτήσεις για γεωτρήσεις κατ’ εξαίρεσιν δεν χρειάζονται ανανέωση, ώσπου να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια των λεκανών απορροής, οπότε και η διαδικασία αδειοδοτήσεων θα είναι αυτόματη.

Πάντως, η υποχρέωση νόμιμης άδειας γεώτρησης συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία χορήγησης επιδοτήσεων στους αγρότες απ’ την Ε.Ε. Για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού γνωμοδοτεί η Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ οι άδειες χορηγούνται από τις Περιφέρειες.

Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα νερού υποχρεούνται να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άδεια (έκδοση άδειας χρήσης νερού) εντός 12 μηνών, ενώ αν είναι αγρότες, εντός 6 μηνών. Για άντληση 100.000 κυβικών μέτρων νερού το χρόνο απαιτείται μόνο περιβαλλοντική έκθεση απ’ τον ενδιαφερόμενο ή τεχνικό εκπρόσωπό του. Μη συμμόρφωση, ωστόσο, προβλέπει πρόστιμα άνω των 1.000 ευρώ, διακοπή της ηλεκτροδότησης, σφράγιση και καταστροφή της γεώτρησης. Η χορήγηση άδειας χρήσης νερού αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συγκεκριμένη χρήση, για την οποία ζητήθηκε.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 9, 2011, in Ανάπτυξη, Γεωργία, Νερό. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Με άδεια και ποινές η χρήση του νερού. Σύνδεση με τις επιδοτήσεις αγροτών..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: