Διευκολύνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δυσκολεύεται η προστασία του Περιβάλλοντος.

Θα δούμε άραγε και τέτοιου είδους ανάπτυξη με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου;

Διατάξεις που «απελευθερώνουν» τα έργα από τη διαδικασία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν απαλλαγή από ΜΠΕ έργων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον (εργαστήρια, μικρά εργοστάσια, μικρά ξενοδοχεία κλπ),  μείωση των κατηγοριών για τις οποίες απαιτείται ΜΠΕ, αύξηση της διάρκειας ισχύος των ΜΠΕ, και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής ΜΠΕ.

Αλλαγές γίνονται επίσης ως προς τον έλεγχο:  Ενδυναμώνεται ο ρόλος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και όλα τα έργα και οι δραστηριότητες θα υπόκεινται σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις με αυτοψία, με βάση ετήσιο εθνικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων και ελέγχων που εκπονεί η ΕΥΕΠ.  Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται έλεγχοι και από ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση και θα τους πληρώνει ο ελεγχόμενος Φορέας.

Προφανής στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να παίρνουν άδεια οι επιχειρήσεις και να μην καθυστερούν για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Και εδώ είναι το ζήτημα.

Λειτουργεί ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Περιβάλλοντος με αυτόν τον τρόπο ή ως Υπουργός Ανάπτυξης; Γνωρίζει ότι ο ρόλος του είναι να ελέγχει τις περιβαλλοντικές ασυδοσίες των επιχειρήσεων και να προστατεύει τον πληθυσμό από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συχνά πυκνά αντιμετωπίζουν οι γείτονες και όχι μόνο των επιχειρήσεων; Γνωρίζει ότι το Υπουργείο αυτό πρέπει να κρατάει τις σταθερές της Περιβαλλοντικής Προστασίας, ακόμα και να έρχεται σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα Υπουργεία;

Οι πρόσφατες ενέργειες του νέου  Υπουργού, με το καλημέρα στο ΥΠΕΚΑ, κινούνται σε άλλο δρόμο. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αποτέλεσε το πρώτο του μέλημα. Μέτρο εισπρακτικό που το ονειρευόταν και το έλεγε από τότε που ήταν Υπουργός Οικονομικών. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων τώρα με συνοπτικές διαδικασίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κάλεσμα για επενδύσεις χωρίς πολλές αντιστάσεις για τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Αυτά, σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλει κανόνες δόμησης και χωροταξίας ευνοϊκότερους ακόμη και από την εποχή των Ολυμπιακών αγώνων, προοιωνίζουν έναν επενδυτικό «παράδεισο» για τους επιχειρηματίες επενδυτές τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να περιφράξει με υψηλό τείχος απέναντι στις αντιρρήσεις, ενστάσεις ή και προσφυγές των κατοίκων και των περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Έναν επενδυτικό «παράδεισο» που στον αντίποδά του όμως μπορεί να οδηγεί σε περιβαλλοντική «κόλαση».

Η μνημονιακή λογική επιβάλλει να είναι τα συμφέροντα των επενδυτών εκείνα που θα επιβάλλουν τους κανόνες, προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Είναι κοντόφθαλμη όμως και ξεπερασμένη η πολιτική της ανάπτυξης σε βάρος του Περιβάλλοντος και μάλιστα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το Περιβάλλον είναι ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού της πλούτου.

Είναι προφανές ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος. Ακόμα και με αναπτυξιακούς όρους, η προστασία του Περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι η καλύτερη επένδυση.

Advertisements

Posted on Ιουλίου 17, 2011, in Ανάπτυξη, Υπουργείο Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διευκολύνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δυσκολεύεται η προστασία του Περιβάλλοντος..

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: