Επικίνδυνη για την υγεία η οδήγηση στην κίνηση. Προκαλεί αύξηση του στρες, ιδιαίτερα στους άνδρες

Έρευνα που ανατέθηκε από την TomTom δείχνει ότι οι οδηγοί- και οι άντρες ειδικότερα – υποφέρουν από μια σημαντική και ανθυγιεινή αύξηση ψυχολογικούς στρες ενώ οδηγούν στην κίνηση.

Ανεξάρτητες δοκιμές – που μέτρησαν τους δείκτες του ψυχολογικού άγχους στους συμμετέχοντες – αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μια αύξηση του άγχους κατά 8,7% όταν οδηγούν στην κίνηση, ενώ οι άντρες υποφέρουν από μια ιλιγγιώδη αύξηση 60%. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις ίδιες μετρήσεις 67% των γυναικών και 50% των ανδρών είπαν ότι δεν αισθάνονται αγχωμένοι οδηγώντας 20 λεπτά σε κίνηση, ενώ οι σωματικές ενδείξεις έδειξαν κάτι διαφορετικό. Η έρευνα συνεχίζει εκτιμώντας, ότι τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έκθεσης σε χημικές εκκρίσεις από το άγχος περιλαμβάνουν μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξημένη πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο ψυχολόγος υγείας David Moxon που ήταν υπεύθυνος της έρευνας είπε, « Αυτά είναι λογικά εξελικτικά συμπεράσματα. Οι άντρες ιδιαίτερα, δείχνουν μια έντονη ψυχολογική αντίδραση ετοιμότητας. Το γεγονός ότι δεν έχουν πάντα αίσθηση αυτής της διαδικασίας δείχνει ότι η συχνή οδήγηση σε αυξημένη κίνηση μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα στην υγεία τους.»

Η Corinne Vigreux, Managing Director, Consumer της TomTom πιστεύει ότι η έρευνα φέρνει ένα κρίσιμο θέμα στο φως. «Πολλοί οδηγοί βλέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως ένα αναγκαίο κακό. Αλλά αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι έχουμε μια υποχρέωση να αμφισβητήσουμε την προσέγγιση αυτή. Όπως ανακοινώσαμε στο Traffic Manifesto μας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, έχουμε υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουμε τη μοναδική τεχνολογία μας και την κοινότητα των οδηγών μας για να μειώσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά 5% για όλους» . Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια σειρά ανιχνεύσιμων συμπτωμάτων, παρότι οι οδηγοί μπορεί να αγνοούν τα αποτελέσματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, ακόμα και πόνους στο στήθος, ενώ τα συμπτώματα στη συμπεριφορά περιλαμβάνουν ενόχληση και νευρική οδήγηση.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή

Advertisements

Posted on Ιουλίου 22, 2011, in Περιβάλλον και Υγεία. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικίνδυνη για την υγεία η οδήγηση στην κίνηση. Προκαλεί αύξηση του στρες, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: