Μειωμένα πρόστιμα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα του ΥΠΕΚΑ

Σαφώς μειωμένα σε σχέση με εκείνα που είχαν επιβληθεί από το 2003 και μετά είναι τα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, στο σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, τα πρόστιμα ήταν ενιαία για όλη την Ελλάδα και υπολογίζονταν με τον πολλαπλασιασμό της τιμής ζώνης (ΤΖ) επί την επιφάνεια (Ε) του αυθαιρέτου για την ανέγερση (είτε ήταν παντελώς αυθαίρετο, είτε ήταν καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας).

Επιπλέον, υπήρχε πρόστιμο 50% αυτού του ποσού για τη διατήρηση του αυθαίρετου για κάθε έτος, και μάλιστα προσαυξανόμενο κατά 2%, και διπλασιασμός προστίμου για ευαίσθητες περιοχές (δάση, παραλίες, ρέματα κλπ.).

Ωστόσο, τα νέα πρόστιμα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα, και αρκετά αυστηρά, παίρνουν όμως υπόψη και τη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση τους με τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων είναι γενικά 20%-30% υψηλότερα στις περισσότερες περιπτώσεις, με εξαίρεση τα αυθαίρετα, που είναι μοναδική κατοικία και τα αυθαίρετα, που στεγάζουν παραγωγικές δραστηριότητες, όπου εκεί υπάρχουν μειώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο in.gr

Advertisements

Posted on Ιουλίου 29, 2011, in Αυθαίρετα, Υπουργείο Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μειωμένα πρόστιμα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα του ΥΠΕΚΑ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: