Επανέρχεται η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα

Η ιδέα των παράλληλων συμπάντων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει διάφορες θεωρίες για την ύπαρξή τους.

Παρόλα αυτά η έρευνα για τη θεωρία αυτή ήταν πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα που μοιάζουν με φούσκες έχει γίνει και πάλι δημοφιλής. Η αφετηρία όλων είναι η Μεγάλη Έκρηξη (Μπινγκ Μπανγκ) που δημιούργησε το Σύμπαν.

Η μελέτη της λάμψης των χαμηλών θερμοκρασιών που αφήσε πίσω του το Μπινγκ Μπανγκ υποδεικνύει ότι υπάρχουν ίχνη από πολλά παράλληλα σύμπαντα, ωστόσο τα πειράματα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Η προκαταρκτική έρευνα θα δημοσιευθεί στο Physical Review D, θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τη θεωρία χρησιμοποιώντας στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ.

Η ομάδα δούλευε επί επτά χρόνια με στοιχεία από τον Ανιχνευτή Μικροκυματικής Ανισοτροπίας Wilkinson, που μετράει όλα τα στοιχεία της CBM (cosmic microwave background), της ακτινοβολίας που διαχύθηκε στο χώρο με το Μπινγκ Μπανγκ.

Η θεωρεία που επικαλείται τα παράλληλα σύμπαντα υποστηρίζει ότι τέτοια σύμπαντα γεννιούνται από το πουθενά και βρίσκονται σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους, με τον χώρο ανάμεσά τους να διευρύνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή

Advertisements

Posted on Αύγουστος 6, 2011, in Αστρονομία, Φυσική. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επανέρχεται η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: