Οικολογικά αυθαίρετες ρυθμίσεις αυθαιρέτων

Η «συγκατοίκηση» του νέου συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων γεννά αβίαστα συνειρμούς για τις άκρως αποδυναμωτικές συνέπειες που θα έχει στο θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον συνολικά, τονίζουν οι οικολογικές οργανώσεις.

Ειδικότερα:

– Το άρθρο 1 παράγραφος 1(γ) απαλλάσσει από την αξιολόγηση έργα ή δραστηριότητες για αυθαίρετα που κρίνεται ότι έχουν μόνο τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ομως, στην οδηγία 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον απουσιάζει η έννοια των «τοπικών επιπτώσεων». Η οδηγία αναφέρει για τα έργα να υποβάλλονται σε εκτίμηση όσον αφορά τις επιπτώσεις τους πριν δοθεί η άδεια.

– Αρθρο 2 παράγραφος 3. Η πρόβλεψη νομοθετικής ρύθμισης για έργα και δραστηριότητες, κατά το καταστροφικό πρότυπο των ολυμπιακών έργων, είναι σκανδαλώδης. Η υιοθέτηση του «σχεδιασμού και της υλοποίησης» έργων και δραστηριοτήτων με νόμο περιορίζει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής του κοινού και δυσχεραίνει σημαντικά ή αποκλείει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη: πρόκειται για δικαιώματα που προστατεύει η διεθνής σύμβαση του Ααρχους, που έχει υπερνομοθετική ισχύ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Ελευθεροτυπία

 

Advertisements

Posted on Αύγουστος 6, 2011, in Αυθαίρετα, Οικολογικές Οργανώσεις, Υπουργείο Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οικολογικά αυθαίρετες ρυθμίσεις αυθαιρέτων.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: