Τέλος Σεπτεμβρίου η αλήθεια για το «Σωματίδιο του Θεού»

Οι φυσικοί του επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab των ΗΠΑ, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους συναδέλφους τους του επιταχυντή του CERN στην Ευρώπη για την εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και «σωματιδίου του Θεού», δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχουν αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους, είτε για να βρουν το μυστηριώδες σωματίδιο, είτε για να αποκλείσουν πια την ύπαρξή του. Αν συμβεί το δεύτερο, θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα (μεγαλύτερη ακόμα και από το αν το σωματίδιο βρεθεί), καθώς οι φυσικοί θα υποχρεωθούν να επανεξετάσουν από την αρχή το κυρίαρχο «Καθιερωμένο Πρότυπο», το οποίο εδώ και 40 περίπου χρόνια περιγράφει θεωρητικά πώς λειτουργεί ο μικρόκοσμος των υποατομικών σωματιδίων και, κατ’ επέκταση, όλο το σύμπαν.

Εκπρόσωπος του Tevatron, που λειτουργεί κοντά στο Σικάγο εδώ και 28 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός επιταχυντής έχει θέσει ως ορόσημο την 30ή Σεπτεμβρίου (άλλωστε μετά ο επιταχυντής θα κλείσει οριστικά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την αμερικανική κυβέρνηση) «προκειμένου να αποκλείσει την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς με μάζα εντός του πιο πιθανού εύρους». Το συγκεκριμένο σωματίδιο είναι ζωτικό, επειδή θεωρείται ότι είναι αυτό που προσέδωσε μάζα στην ύλη μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Συνέχεια στην Καθημερινή

Advertisements

Posted on Σεπτεμβρίου 10, 2011, in Έρευνα, Φυσική. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τέλος Σεπτεμβρίου η αλήθεια για το «Σωματίδιο του Θεού».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: