Κερδίζουν έδαφος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από ουσιαστικά έναν ολόκληρο χρόνο σχεδόν μηδενικής κινητικότητας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ενισχύονται με αξιοσημείωτους ρυθμούς στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη να φαίνεται ότι δικαιώνεται ως προς την εκτίμησή της ότι ο ψηφισθείς το καλοκαίρι νόμος θα έδινε ώθηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία των ΑΠΕ τον  Οκτώβριο, τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΜΗΕ, τα αιολικά πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα έσπασαν για πρώτη φορά τα 1.000 μεγαβάτ σε λειτουργία. Αυτό συνέβη καθώς προστέθηκαν περί τα 20 νέα μεγαβάτ σε ισχύ στη “ναυαρχίδα” των ΑΠΕ, η οποία στην διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου παρέμενε καθηλωμένη.

Η στασιμότητα εξακολούθησε να χαρακτηρίζει τόσο τον τομέα της  συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας (125 μεγαβάτ σε ισχύ) όσο και την  βιομάζα (περί τα 41 μεγαβάτ σε ισχύ), ωστόσο προσθήκη ισχύος της τάξης  των 7 μεγαβάτ χαρακτήρισε τον τομέα των υδροηλεκτρικών, τα οποία πλέον φτάνουν τα 192 μεγαβάτ σε συνολική ισχύ, πάντα στην ηπειρωτική χώρα.

Επιπλέον, για έναν ακόμη μήνα έτρεξαν τα φωτοβολταϊκά, καθώς οι εν λειτουργία σταθμοί φτάνουν  πλέον τα 125 μεγαβάτ –ξεπέρασαν οριακά τον τομεά της συμπαραγωγής –  με αύξηση 10% στην διάρκεια μόνο του Οκτωβρίου.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παρήχθη από φωτοβολταϊκά συστήματα ήταν περίπου 25.000 μεγαβατώρες, ενώ άλλες 232.000 μεγαβατώρες ηλέκτρισμού  έδωσαν οι υπόλοιπες ΑΠΕ.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Posted on 18 Νοεμβρίου, 2010, in Ανάπτυξη, Ενέργεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος. Bookmark the permalink. Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κερδίζουν έδαφος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.